Avustralya’da yangın söndürme uçağı düştü: 3 ölü

Avustralya’da itfaiyenin kiraladığı bir yangın söndürme uçağı düştü. 3 ABD’li mürettebat hayatını kaybetti. Devam eden orman yangınları yüzünden Canberra Havalimanı ve yollar kapatıldı. 5 aydır söndürülemeyen yangınların bilançosu da artıyor

Fotoğraf: Reuters

Avustralya'da Eylül 2019'dan bu yana kontrol altına alınamayan yangınları söndürmek için çalışmalar sürüyor.

Alevlerle mücadele eden Yeni Güney Galler eyaletinde Snowy Mountains sıradağlarındaki yangınlara müdahale etmek üzere Richmond bölgesinden havalanan C-130 Hercules tipi yangın söndürme uçağı düştü. Uçaktaki 3 Amerikalının hayatını kaybettiğini belirtti.

Snowy Mountains sıradağlarındaki yangınlara müdahale etmek üzere Richmond bölgesinden havalanan C-130 Hercules t

Yeni Güney Galler Eyaleti Başbakanı Gladys Berejiklian, kazayı ve 3 görevlinin öldüğünü doğruladı.

Berejiklian, kazada yaşamını yitiren itfaiyecilerin ailelerine başsağlığı diledi.

Bölgede 1700'den fazla gönüllü ve itfaiye personelinin görev yaptığını belirten Berejiklian, 5 noktadaki yangının "acil uyarı" seviyesinde olduğunu dile getirdi.

r4.JPG
Fotoğraf: Reuters

 

Yeni Güney Galler Kırsal İtfaiye Hizmeti Şefi Shane Fitzsimmons ise  "Ne yazık ki tek yapabildiğimiz enkazı ve kaza yerini bulmak oldu. Düşen uçaktan hayatta kalan kimseyi bulamadık" dedi.

Düşen "C-130 Hercules" model uçağının, itfaiyenin yangın söndürme çalışmaları için sözleşme yaptığı Kanadalı "Coulson Aviation" şirketinden kiralandığı belirtildi.

r1.JPG
Fotoğraf: Reuters

 

Havalimanı ve yollar kapandı

Yangınlar nedeniyle Canberra Havalimanı da uçuşa kapatıldı.

Havalimanının internet sitesinde, "Mevcut koşullar nedeniyle Canberra Havalimanı kapatıldı" duyurusu yapıldı. Açıklamada, havalimanına uçakların iniş ve kalkış yapamadığı kaydedildi.

Canberra trafik polisi de Twitter’dan, "Yangın hızlı hareket ediyor ve bölgede birçok yol kapandı. Lütfen bölgeden uzak durun” uyarısını paylaştı.

Canberra'nın bazı banliyölerinde halka, yangından korunacak yer aramaları, bazı bölgelerde de derhal evlerini terk etmeleri çağrısı yapıldı.

r3.JPG
Fotoğraf: Reuters​​​​​​​

 

Bilanço arttıyor

Avustralya'da 5 aydır söndürülmeye çalışılan orman yangınlarında 28 kişi hayatını kaybetmişti. Çoğu Yeni Güney Galler eyaletinde olmak üzere toplam 10,3 milyon hektardan fazla alan ve 2 bin 600'den fazla ev kül olmuştu. 

ABD Havacılık ve Uzay Ajansının (NASA) Goddard Uzay Uçuş Merkezi, ülkedeki yangınların yol açtığı dumanların Dünya'nın etrafını en az bir kez dolaşmasının beklendiğini bildirmişti.

Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF), Avustralya'da aylardır süren yangınlarda doğrudan veya dolaylı 1,25 milyar hayvanın ölmüş olabileceği tahmininde bulunmuştu. Telef olan hayvanlar arasında en çok sürüngen ve kuşlar ile koala ve kanguru gibi memeli hayvanların olduğu sanılıyor.

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU