Türkiye yolsuzluk algı araştırmasında 180 ülke içinde 91. sırada

Transparencey International'ın yaptığı 2019 Yolsuzluk Algı Endeksi açıklandı. Türkiye 2 puan kaybedip 13 sıra geriledi

Görsel: Uluslararası Şeffaflık Örgütü

Yolsuzlukla mücadele konusunda yaptığı çalışmalar ile bilinen Uluslararası Şeffaflık Örgütü 2019 Yolsuzluk Algı Endeksi'ni açıkladı. 

100'ün üzerinde ülkede faaliyet gösteren örgüt, 1995'ten bu yana yayımladığı araştırmasında 180 ülkeyi baz aldı. 

Türkiye söz konusu araştırmada 2019'da 39 puan ile 180 ülke içinde 91. sıraya geriledi.

 

Türkiye​ aynı zamanda​ AB üyesi 28 ülke ile karşılaştırıldığında en son sırada yer ​alıyor ve üye ülkelerle puan farkı​nın açıldığı görülüyor.

Endeks’te 36 OECD üyesi ülke arasında sondan ikinci sırada bulunan Türkiye, G20 ülkeleri arasında ise sondan dördüncü sırada​.​
 

CPI-2019-G20-OECD-756x1024.png
Grafik: Uluslararası Şeffaflık Örgütü


2018'e göre 2 puan daha kaybeden Türkiye, bir yıl içinde 13 basamak birden düştü. 

Sonuçlar Türkiye'nin 2013-2019 aralığına bakıldığında en fazla düşüş yaşayan üç ülkeden biri olduğunu gösteriyor. 

Bu yıllar içinde Türkiye ile birlikte en çok düşüş gösteren diğer iki ülke ise Macaristan ile Karayipler'deki ada ülkesi Saint Lucia. 
 

CPI-2019-Türkiye-95-19-Sıra.png
Grafik: Uluslararası Şeffaflık Örgütü​​​​​​​


Kamu yönetimindeki yolsuzluk düzeyine yönelik algıyı ele alan araştırmada en iyi sonucu elde eden ilk üç ülke ise Yeni Zelanda (87), Danimarka (87) ve Finlandiya (86) oldu. 

Yolsuzluk algısının en yüksek olduğu ülke ise Venezuela (16), Yemen (15), Suriye (13), Güney Sudan (12) ve Somali (9). 

Örgütten yapılan açıklamada siyasetin finansmanına dair şeffaflık ölçümleri ve karar alma süreçlerinin kapsayıcılık ve katılımcılık düzeyine yönelik araştırmaların, 2019 Yolsuzluk Algı Endeksi sonuçları ile örtüştüğü ifade ediliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yolsuzluk Algı Endekisi 2019 raporunda Türkiye’nin ortaya koyduğu performans ve hızlı düşüş ile ilgili öne sürüler gerekçeler arasında 'yürütme erkinin tek elde toplanması', 'yargı bağımsızlığı, 'hukuk ihlalleri', 'denetleyici nitelikteki kamu kurumlarının işlevini yitirmesi', 'meclisin hesap sorma gücünü kaybetmesi' gibi sebepler gösteriliyor.

Uluslararası Şeffaflık Örgütü Yönetim Kurulu üyesi ve Uluslararası Şeffaflık Derneği Başkanı E. Oya Özarslan 2019 yılı sonuçlarını şöyle değerlendirdi:

Türkiye yolsuzluklarla ilgili kritik bir süreç yaşıyor. Dünya Yolsuzluk Algı Endeksi’nde bir yıl içinde 13 sıra düşerek 180 ülke arasında 91. sırada yer alan ülkemiz, böylece ülke tarihindeki en düşük sırayı almış durumda. Bu durum bir yandan kamu kaynaklarının dağılımı konusunda gittikçe artan kaygıları derinleştirerek, sosyal eşitsizlikler yaratmaktadır. Öte yandan ülkemizin diğer ülkelere göre rekabetçiliği ve yatırım çekebilme kapasitesini düşürmektedir. Acilen kurum ve kuralların işlediği ve denge denetleme mekanizmalarının bulunduğu tam demokratik bir sisteme dönülmelidir.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU