16 yaşındaki kızın intiharı harekete geçirdi: İngiltere, Instagram'ı yasaklayabilir

Bir İngiliz kızın internette kendine zarar verme videoları izledikten sonra yaşamına son vermesi, gözleri Instagram ve benzeri platformlara çevirdi. Sağlık Bakanı Hancock, bu konuda önlem almayan siteleri yasaklayabileceklerini söyledi

Zamira Rahim - The Independent

İngiltere Sağlık Bakanı Matt Hancock, zarar verici içerikleri yayınlamaya devam eden sosyal medya platformlarını yasaklayabileceklerini açıkladı.

14 yaşındaki Molly Russell’ın internette izlediği depresyon, intihar ve kendine zarar verme videolarını izledikten sonra yaşamına son vermesinin İngiltere’deki yankıları sürüyor.

BBC’de Andrew Marr Show programına katılan Sağlık Bakanı Matt Hancock, insanların kendilerine zarar vermesini gösteren ve intiharı teşvik eden içerikleri bulunan internet siteleriyle ilgili soruları yanıtladı.

Hancock’a, İngiliz hükümetinin işi, zararlı içerikleri kaldırmayan web sitelerine daha fazla vergi uygulama ya da bunları tamamen yasaklamaya kadar götürüp götürmeyeceği soruldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Parlamentonun böyle bir yaptırım hakkı olduğunu belirten Hancock, “Meselenin yasaklamaya gitmesini istemem. Çünkü sosyal medyanın çok olumlu etkileri de var. Fakat ülkemizi parlamento aracılığıyla yönetiyoruz ve böyle olmasına devam edeceğiz. Mecbur kalırsak da ona göre davranmamız gerekir” yanıtını verdi.  

İhtiyaç halinde yasa çıkarabileceklerini belirten Hancock, “Bunu sosyal medya şirketleri ile uyum içinde yapmak çok daha iyi olurdu. Ancak yapmayı reddettikleri şeyleri yerine getirmeleri gerektiğine kanaat getirirsek yasa çıkarabiliriz, çıkarmalıyız da” dedi.  

Bakan Hancock, Molly Russell’ın başına gelenlerin ardından Twitter, Snapchat, Pinterest, Apple, Google ve Facebook’a hitaben bir de mektup kaleme aldı.

Gençlerin korunması konusunda çaresizce endişe taşıdığını kaydeden Hancock mektubunda şu ifadelere yer verdi:

“Zararlı içerikleri kaldırma konusunda bazı imkanlar geliştirmiş olmanızı ve önemli adımlar atmanızı memnuniyetle karşılıyorum. Ancak acilen daha fazla önlem alınması gerektiği konusunda benimle aynı fikirde olacağınızı biliyorum. Böyle içeriklere online olarak hala kolayca erişilebiliyor olması dehşet verici. Bu materyallerin özellikle de gençlere zarar vereceği konusunda şüphem yok. İnternet ve sosyal medya sağlayıcıları için süreci hızlandırma ve bu içerikleri kati olarak temizleme zamanıdır.”

Hancock ayrıca, İngiliz hükümetinin, internette intihar ve kendine zarar verme içeriklerinin neden olduğu tehlikeleri incelemek için resmi bir rapor hazırlamakta olduğunu kaydetti.

En etkili mücadele için internet sağlayıcıları ve sosyal medya platformlarıyla çalışmak istediklerini dile getiren Hancock, “Açık olmak gerekirse, gerek duyulması halinde de yeni yasalar çıkaracağız” diye ekledi.

İngiliz bakanın açıklamaları, kızının ölümünden Instagram’ı sorumlu tutan Molly Russell’ın babasının sosyal medya platformlarına gösterdiği tepkinin ardından geldi.

2017 yılı kasım ayında hayatını kaybeden küçük kızın ölümüyle ilgili bu yıl içinde soruşturma açılması bekleniyor. 

Öte yandan sağlık bakanının sözlerini memnuniyetle karşıladıklarını bildiren Samaritans adlı gönüllü destek kuruluşu, Hancock’un teknoloji firmalarıyla irtibata geçmek gibi olumlu bir adım attığını ve sosyal medya platformlarının kullanıcıları zararlı içerikten korumak için yapması gereken daha fazla iş olduğundan bahsettiğini aktardı.

Dernek sözcüsü, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Sosyal kanallarda pek çok olumlu yaşıt destek grubu varken, faydalı içerikleri görme imkanını en üst düzeye çıkarmamız ve daha zararlı içerikleri görme potansiyelini de en aza indirmemiz gerekiyor. Teknoloji şirketleri, kullanıcılara tehlikeli içerikleri nasıl işaretleyebileceklerini göstermek için daha fazlasını yapabilir. Bu firmalar platformlarındaki tehlikeli görüntüleri kaldırmak için birlikte hareket etmelidir. Söz konusu şirketlerin bu konuda daha fazla araştırma yapmasına ihtiyaç var.”

Birçok insan için sosyal medya ve internet ortamının, duygularını paylaşmak ve ihtiyaç halinde destek almak için önemli bir alan sağladığını da vurgulayan sözcü, şöyle devam etti:

“Bunların devam etmesi son derece önemli. Firmaların, kendine zarar verme ve intihara yönelik içerikleri arayan insanların destek nitelikli içeriklere daha kolay ulaşabilmesini sağlamalarını istiyoruz.”

Eleştirilerin hedefindeki Instagram ise, zararlı içerikleri azaltmak için adımlar atmakta olduklarını ve planlarını Bakan Hancock’la paylaşacaklarını belirtti.

Sosyal medya sitesinin yaklaşımı, zararlı materyallerin, paylaşımlar sırasında kullanılan etiketli aramalarda görünmesini engellemeyi de içeriyor. 

Kızlarını kaybeden Molly ailesine başsağlığı dileklerini ileten Instagram sözcüsü, “Hiçbir şey, insan sağlığından önemli değil. Bu kişileri güvende tutmanın en iyi yolunu bulmak için her gün uzmanlarla birlikte çalışıyoruz” dedi.

“Yeme bozuklukları, kendine zarar verme ya da intiharı cesaretlendiren veya reklamını yapan içeriklere izin vermeyiz. Bu içerikleri bulup kaldıran teknolojiler kullanıyoruz” diyen sözcü açıklamasına şöyle devam etti:

“Ruh sağlığı ve kendine zarar verme meseleleri, karmaşık ve oldukça detaylı konulardır. Bu yaklaşım üzerine bize danışmanlık yapan uzmanlarla birlikte çalışıyoruz. Bize, ruh sağlığı için mücadele veren ve benzer rahatsızlıklar taşıyan insanlarla bağlantı kuran kişilerin paylaşımlarının iyileşme sürecinin önemli bir parçası olabileceğini söylüyorlar.”

Instagram sözcüsü, bu nedenle bazı içerikleri kaldırmayıp, onun yerine insanlara bakacakları ya da paylaşacakları ve onları doğrudan yardım gruplarına ulaştıracak mesaj desteği önerdiklerini kaydetti.

Kurumun, kendine zarar verme, intihar ve yeme bozuklukları konularındaki yaptırım politikasını ve kullanılan teknolojileri gözden geçiren kapsamlı bir inceleme yürüttüğünü ifade eden sözcü, şunları söyledi:

“Bunun bir parçası olarak, gençler başta olmak üzere toplumun fertlerini desteklemek ve onları korumak için daha fazla neler yapabileceğimiz konusunda ruh sağlığı kuruluşları ve akademisyenlerle görüş alışverişinde bulunuyoruz. Biz bu incelemeleri yaparken, insanların aramalar ve etiketler yoluyla kendine zarar vermeyle ilgili içeriklere ulaşmalarını önlemek için birtakım önlemler alıyoruz.”

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/uk/home-news

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU