Trump’tan Neçirvan Barzani’ye: Birlikte iyi işler yaptık

ABD Başkanı Trump, Davos’ta Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih ve Irak Kürdistan Bölgesi Başkanı Barzani ile ayrı ayrı görüştü. Başkan Trump, IKB yönetimiyle iyi çalıştıklarını söyledi

Neçirvan Barzani - Donald Trump / Fotoğraf: AA

ABD Başkanı Donald Trump, İsviçre'nin Davos kasabasında düzenlenen 50’inci Dünya Ekonomik Forumu’nun ikinci gününde; Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih ve Irak Kürdistan Bölgesi (IKB) Başkanı Neçirvan Barzani ile ayrı ayrı görüştü.

Trump - Salih görüşmesine ilişkin açıklama Irak Cumhurbaşkanlığı'ndan geldi.  

Berhem Salih - Donald Trump
Berhem Salih - Donald Trump / Fotoğraf: Twitter


Yapılan yazılı açıklamaya göre, ikili Irak ve bölgenin istikrarı için çabaların yoğunlaştırılmasının yanı sıra iki ülke arasındaki iş birliğinin artırılmasını ele aldı.

İki lider ayrıca, "Irak'ın çekişme sahası olmaması" konusunu değerlendirdi.

Görüşmede ayrıca yabancı güçlerin Irak'taki varlığı ve bunların azaltılması meselesi ve 'Irak halkının, ulusal egemenliğin korunması, güvenlik ve istikrarın sağlanmasını' içeren talepleri de masaya yatırıldığı belirtildi.

Trump, Iraklı yöneticilerle ikinci görüşmesini ise Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Necirvan Barzani ile gerçekleştirdi.

Bu görüşmede ise Irak ve IKB’deki gelişmelerin yanı sıra bölgede son yaşanan konular ele alındı.

Trump, toplantının basına açık bölümünde gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Uzun zamandır bir araya gelmeyi planlıyorduk”

IKB Başkanı Neçirvan Barzani ile bir arada olmaktan mutluluk duyduğunu ifade eden Trump, “Biz uzun zamandır bir araya gelmeyi planlıyorduk. Birlikte iyi işlere imza attık” dedi.

Rojava’daki ABD güçlerinin varlığına ilişkin de konuşan Trump, “Suriye’nin sınır bölgelerinde varlığımız söz konusu, güvenli bölge olarak adlandırılan bölgede Türkiye ile çok iyi işler yaptık. Şahsen ben bu durumu önemli görüyorum. Biz bölgedeki petrolün güvenliğini gayet iyi koruyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

“Birlikte IŞİD’i yendik”

IŞİD ile savaşta ABD’nin destekleri için Trump’a teşekkür eden Barzani, “Davos’ta bir araya geldiğimiz bu vesile ile size teşekkür ederim. Biz önemli ortaklarız. Başkanlığınız ve desteklerinizden dolayı teşekkürler, birlikte IŞİD’i yendik. Kürdistan halkı adına desteklerinizden dolayı size şükranlarımızı sunuyoruz” diye konuştu.

Trump’ın Barzani’ye “Kürdistan Başkanı” diye hitap etmesi dikkat çekti.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU