Katarlı QNB Finansbank’ın hisseleri bir yılda 8 liradan 102 liraya yükseldi

Ocak 2019'da 8,8 liradan işlem gören, eylül ayında 6 liraya kadar gerileyen Finansbank hisseleri sadece yıl başından bu yana yüzde 183 değer kazandı. Banka, Borsa Istanbul'un piyasa değerinin yüzde 20'sini geçti

Fotoğraf: Twitter/ @qnbfinansbank

Borsa Istanbul’da BIST 100 endeksi, son yirmi yılın en uzun süreli haftalık yükseliş serisine hazırlanırken, QNB Finansbank’ın hisse değerlerinde (QNBFB) rekor artış gözleniyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

23 Ocak 2019’da 8,8 liradan işlem gören hisseler, 22 Ocak 2020’de 102,7 liraya kadar çıktı ve bir yılda 12 kat yükselmiş oldu. Bugün en yüksek seviyesini gören Finansbank hisseleri daha sonra 77 liraya kadar geriledi. 

Yılın ilk günlerinde 36 liradan alınabilen hisse, aradan henüz 20 gün geçmesine rağmen yaklaşık yüzde 183 değerlendi. 

Finansbank’ın yüzde 99,88 hissesi Katarlı Qatar National Bank'a ait. Halka açık olan kısım ise yalnızca yüzde 0,12. 

Yüzde 99,88 hissesine Qatar National Bank'ın sahip olduğu bankanın halka açıklık oranı sadece yüzde 0.12 seviyesinde. QNBFB’nin bankacılık endeksindeki ağırlığı ise yüzde 0,71.

Bloomberg HT canlı yayınında konuşan Global Menkul Değerler Araştırma Direktörü Burak Salman, QNB Finansbank'ın piyasa değerinin 40 milyar doların üzerine çıktığını söyledi ve ekledi: 

Aktif büyüklüğüne göre en büyük altı özel bankayı topladığımızda piyasa değeri 30 milyar dolar civarında oluşuyor. 

Finansbank tek başına bunların piyasa değerinin çok üzerinde ve toplam Borsa İstanbul'un piyasa değerinin yaklaşık yüzde 20'sine ulaşmış durumda.


22 Ocak itibariyle QNB Finansbank'ın piyasa değeri 43,8 milyar dolar, yani 260,2 milyar Türk Lirası. Borsa İstanbul’un piyasa değeri ise 184 milyar doların üzerinde. 

Gedik Yatırım Menkul Değerler A.Ş. Yatırım Danışmanlığı Müdürü Üzeyir Doğan ise QNB Finansbank'ın diğer bankaların 25, 30 katıyla işlem gördüğünün altını çizerek “Burada bir değer, bir mantık aramak çok mümkün değil. Sonunun hüsran olacağı açık. Bu su götürmez bir gerçek. Çünkü daha öncede bu tarz fiyatlamalar ve sonunun hüsran olduğunu gördük” dedi.

Doğan, "Fiili dolaşım payı çok düşük olduğu için suni fiyatlamalar var ve değer kavramından tamamen uzaklaşmış. Yatırımcılara hep şunu söylüyoruz. Öz varlık değeri çok önemli bir kriter. Şirketin defter değerini biliyor olmak çok önemli bir şey” diye konuştu.

 

Independent Türkçe 
 

DAHA FAZLA HABER OKU