Toprak Dede'ye veda

97 yaşında hayatını kaybeden TEMA Vakfı Kurucu Onursal Başkanı Hayrettin Karaca son yolculuğuna uğurlandı

Karaca doğasever olmasının yanı sıra Türkiye'nin önde gelen iş insanlarından biriydi. Anılarında "Sanayici olmak istemiyordum. İstediğim edebiyatla ilgilenip kalan zamanımı doğayla iç içe geçirmekti" demişti / Fotoğraf: İBB Basın Birimi

Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma (TEMA) Vakfı Kurucusu ve Onursal Başkanı Hayrettin Karaca son yolculuğuna uğurlandı. 

Karaca için ilk tören İstanbul'da Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda düzenlendi. 

Aşık Veysel’in “Benim Sadık Yarim Kara Topraktır” türküsüyle başlayan törende TEMA vakfı gönüllüleri ve dostları Karaca'yı yalnız bırakmadı.  

Sahneye, Karaca ile özdeşleşen, ağaca sarıldığı fotoğrafı konuldu.

Törende konuşan TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, “Hayrettin Bey çok tutkuluydu. Hayatta her şeye tutkuyla yaklaşıyordu. Çok iyi bir Atatürkçü’ydü. (...) Çok ciddi bir vatanseverdi. Ülkenin her yerinde Anadolu’yu Trakya’yı kültürünü, dilini hepsini çok severdi. Çocuklar, gençler, kadınlar ve gönüllüleri çok severdi. Kadınlara çok inanırdı. Eminim o buralarda bir yerlerde“ diye konuştu.
 

YAPRAK.jpg
Ali Nihat Gökyiğit / Fotoğraf: İBB Basın Birimi


Törene katılan Tekfen Holding Kurucu Onursal Başkanı ve TEMA Vakfı Kurucu Onursal Başkanı 95 yaşındaki “Yaprak Dede” lakaplı Ali Nihat Gökyiğit ise sahneye çıkıp yaptığı konuşmada şunları söyledi: 

Biraz zorlanarak geldim ama bugün can dostumu yalnız bırakamazdım. Kendisine rahmet dilerken onun pek çok konuda ülkemize kılavuz olduğunu unutmayalım. TEMA Vakfı’nı kurarken bir telaş vardı. Doğadaki varlıklar daha hızlı kirletilmeye, yıpranmaya başlamıştı. Doğal varlıklar dediğimizde başta toprak, yeşil örtü, su, hava hepsi var. Erozyonla mücadele gibi konuları çok güzel anlattı. Türkiye çöl olmasın diye yola çıktık. Fakat yeşil örtüyü hiç unutmadık.

Karaca'yı uğurlayan isimler arasında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da vardı. 
 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


İmamoğlu “Belki doğduğumuz köyleri, hayatımız geçirdiğimiz alanları biz unuttuk, ama o hiç unutmadı. Oraları besledi. Bu ülkenin doğal hayatına, toprağına, suyuna, ormanına, yeşiline sahip çıktı. Karaca’nın sahip çıktığı bu değerlere, bundan sonra sahip çıkmak hem bizim vatana olan borcumuz hem de rahmetli Toprak Dede’ye olan borcumuz diye düşünüyorum” diye konuştu.


Konuşmaların ardından Karaca’nın hayatından kesitlerin sunulduğu film gösterildi. 

Cemal Reşit Rey'deki törenin ardından Karaca Fatih Camisi'ne geçildi. 

Cenaze siyaset dünyasının isimlerini de bir araya getirdi. 
 

d.jpg
Fotoğraf: İBB Basın Birimi


Saf tutanlar arasında İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, CHP'nin 2018'deki Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, DSP Genel Başkanı Önder Aksakal, CHP Parti Meclisi üyesi Akif Hamzaçebi ve AK Parti'den 16 Temmuz'da AK Parti'den istifa edip yeni parti hazırlıklarını sürdüren eski Başbakan Yardımcısı Ali Babacan bulundu.

Cenaze namazının ardından Hayrettin Karaca'nın naaşı Edirnekapı Mezarlığı’na defnedildi. 

Birleşmiş Milletler (BM) Sekretaryası tarafından belirlenen jüri, 2013 yılında 30 ülkeden 47 adayın arasından Hayrettin Karaca’yı seçerek “Orman Kahramanı” ödülüne layık bulmuştu. 

Karaca, ödülünü, İstanbul’da 197 ülkenin katılımıyla yapılmakta olan BM 10. Orman Forumu kapsamında düzenlenen bir törenle almıştı. 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU