Çin'deki koronavirüs vakalarında sayı 500'e yaklaştı

ABD ve Japonya dahil bir dizi ülkeye ulaşan virüsün Çin'de en az 473 kişiye bulaştığı, 9 kişinin de ölümüne yol açtığı açıklandı

Hong Kong'daki sağlık yetkilileri Çin anakarasından gelen yolcuların vücut sıcaklıklarını ölçüyor  (Reuters)

Çin'de ortaya çıkan yeni koronavirüsün ülkede en az 473 kişiye bulaştığı açıklandı.

Son rakamı açıklayan resmi gazete People Daily teknik adı "2019-nCoV" olan virüsün neden olduğu hastalıklardan hayatını kaybedenlerin sayısının 9 olduğunu belirtti. Hayatını kaybedenlerin tümü Wuhan'ın başkenti olduğu Hubei eyaletinden.

Çin Ulusal Sağlık ve Aile Planlaması Komisyonu Bakan Yardımcısı Li Bin, Pekin'de düzenlediği basın toplantısında bin 394 kişinin tıbbi gözetim altında olduğunu kaydetmişti.
 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Virüsün çıkış yeri hala netleşmedi

Virüsün başlıca bulaşma şeklinin solunum yoluyla gerçekleştiğini söyleyen Li Bin "viral mutasyon ve hastalığın daha da yayılma ihtimali" olduğunu ifade etti.

Çinli yetkililer henüz virüsün kaynağını net olarak tespit edemedi. 

Vakaların çoğunun Wuhan kentinde görüldüğüne işaret eden Li yaptığı açıklamada "Hastalığın kaynağını ve yayılımını belirlemek için çalışmaları hızlandıracağız" ifadelerini kullandı.

Yeni koronavirüs 2002 ve 2003 yıllarında Çin ve Hong Kong'da yaklaşık 650 kişinin ölümüne yol açan SARS'la (ağır akut solunum yolu yetersizliği sendromu) benzerliği nedeniyle endişeye yol açmış durumda.

Çin Yeni Yılı nedeniyle milyonlarca kişinin Çin genelinde seyahat etmesi nedeniyle Çin Ulusal Sağlık Komisyonu bir dizi önlem duyurdu. Bunlar arasında hava limanları, otobüs durakları, uçak ve tren içlerinde havalandırma ve sterilizasyon çalışmaları da bulunuyor. Ayrıca yolcualrın vücut sıcaklığı da taranıyor. 

Salgının merkezi konumundaki Wuhan'daysa geniş katılımlı etkinlikler iptal edildi. Uluslararası futbol müsabakaları başka bir kente alındı.

11 milyon nüfuslu Wuhan'da yaşayanların başka yerlere seyahat etmemeleri ayrıca dışarıdan kente gelinmemesi uyarısı da yapıldı. 

Virüs diğer ülkelere yayılıyor

Virüs Çin'in en gelişmiş şehirleri Pekin ve Şanhay dışında ABD, Tayvan, Güney Kore, Tayland, Japonya ve Makao'da da görüldü.

Virüsün bulaştığı ABD'nin Seattle kentinde yaşayan 30'lu yaşlarındaki kişininse sağlık durumunun iyi olduğu açıklandı.

Bu ülkelerde hastalık tespit edilenlerin tümü ya Wuhanlılar'dan ya da şehri ziyaret etmiş kişilerden oluşuyor.

ABD'deki 5 havalimanında yolcular taranmaya başanırken Kuzey Kore virüsün ülkeye ulaşmasını önlemek için yabancı turistlerin ülkeye girişini geçici bir süre için tamamen yasakladı.

Kuzey Kore SARS krizi sırasında 2003'te de sınırını kapatmıştı.
 


DSÖ acil toplantı yapacak

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) bugün virüs nedeniyle kürsel acil durum ilan edip etmemeyi kararlaştırmak üzere acil toplantı yapacak.

Bu arada Çin hükümeti son virüsün yol açtığı salgını SARS salgınıyla aynı kategoriye aldı. Bu, virüsün bulaştığı tespit edilen kişilerin zorunlu karantinaya alınacağı ve diğer karantina önlemlerinin uygulanabileceği anlamına geliyor. 

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu bu hafta virüsün insandan insana bulaşabildiğini doğrulamıştı. 

Virüsün kaynağının hayvanlar olduğu sanılıyor

Salgının ana kaynağının hayvanlar olduğu düşünülüyor. 

Daha önce çok sayıda çalışanı ve ziyaretçisinde yeni virüse rastlandığı için virüsün çıkış noktası olduğu düşünülen Wuhan'daki deniz ürünleri pazarında SARS virüsünün kaynağı olan misk kedilerinin yanı sıra tilki, timsah, kurt yavrusu ve sıçan gibi vahşi hayvanların da satıldığı ortaya çıktı. 

Çin Hastalık Öneleme ve Kontrol Merkezi'nin direktörü Gao Fu "Hastalığın çıktığı pazarda vahşi hayvanların yasadışı ticaretinin yapıldığını biliyoruz" ifadelerini kullandı. 

Gao virüsün "adapte olduğu ve mutasyon geçirdiğinin" de açık olduğunu söyledi. 

Hong Konglu ve Britanyalı bilim insanları geçen hafta yayımladıkları bir çalışmada virüsün 1300 ile 1700 arasında kişiye bulaşmış olabileceğini duyurmuştu.

SARS kadar şiddetli olmadığı belirtiliyor

Dünya Sağlık Örgütü'nün 2003'te SARS krizine karşı krüesel ölçekteki müdahalesini yöneten Dr. David Heymann ise yeni virüsün SARS kadar bulaşıcı gözükmediğini söyledi. 

Yeni virüsün özellikle başka sağlık sorunları olan yaşlı kişiler için tehlikeli göründüğünü vurgulayan Heymann "Hava yoluyla kolayca bulaşıyor gibi görünmüyor ve  muhtemelen yakın temasla bulaşıyor. SARS'da durum bu değildi" ifadelerini kullandı. 

 

Independent Türkçe, AP, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU