Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı açıkladı: Hülya Koçyiğit’in damadına kiralanan sahil 15 milyon lira zarar etti

Belediye, sahilin Ender Alkoçlar'a 28 yıllığına kiralanmasına ilişkin sözleşmeyi feshetti

Fotoğraflar: İHA

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin CHP’li başkanı Muhittin Böcek, Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Politikaları Kurulu üyesi Hülya Koçyiğit’in damadına kiralanan sahilin 15 milyon lira zarar ettiğini açıkladı.

Söz konusu proje için yap-işlet-devret modeliyle ihale yapılmasına yönelik meclis kararı vardı. Ancak Böcek’ten önceki AK Partili belediye bu karara uymadan söz konusu projeyi 2018 yılında 254 milyon TL tutara kendi inşa ettirdi. İnşaatın ardından sahil 3 bölge üzerinden kira ve işletme ihalesine çıkıldı.  İhale Konyaaltı Sahili Alkoçlar Seyahat Turizm ve Otelcilik AŞ ile Senatalya Turizm Seyahat Acentası iş ortaklığına “8 artı 10 artı 10 yıl” olmak üzere toplam 28 yıllığına verildi.

Alkoçlar Seyahat Turizm ve Otelcilik AŞ ile Senatalya Turizm Seyahat Acentası, Hülya Koçyiğit’in damadına ait.

Kendi işletmedi, alt kiracılara verdi

Cumhuriyet’ten Mahmut Lıcalı’ya konu hakkında açıklama yapan Böcek, Konyaaltı Sahil Projesi’ni mercek altına aldıklarını belirterek zararı şöyle anlattı:

Böylesi yüksek meblağlı proje sonrasında Konyaaltı Sahili’nin peyzaj, temizlik giderleri, bakım onarım güvenlik gibi işletme giderleri belediyeye yüklenerek ihale edildiği görülmüştür.  Bu durum kamu menfaatini değil ilgili firmanın menfaatini gözetildiğini göstermektedir. Ardından 29 Mart 2018 yılında Belediye bütçesi ile yapılan sahil projesinin işletme ve kira ihalesi yapılmıştır. İhale şartlarına eklenen madde ile rekabet koşulları ortadan kaldırılmıştır. Nitekim ihaleye tek firma katılmış ve ihale Alkoçlar Seyahat Turizm ve Otelcilik A. Ş.-Senatalya Turizm Seyahat Acentası Dış. Tic. Ltd. Şti. iş ortaklığına 28 yıllığına kiraya verilmiştir. İhaleyi alan firma büfe, yiyecek, içecek, alışveriş ünitelerini kendisi işletmeyip tamamını alt kiracılara kiralamıştır.

Peyzaj giderleri belediyeye yüklendi

Belediye tarafından bugüne kadar bu projeye 254 milyon 289 bin 127 lira para harcanmıştır. Belediye bu proje ile zarara uğratılmıştır. Hiçbir yatırım yapmayan Alkoçlar Seyahat Turizm ve Otelcilik A. Ş kiracılardan para toplayıp, alanın güvenlik, temizlik, bakım, peyzaj giderlerini Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne yüklemiştir. Alkoçlar bu ihaleyi aldıktan sonra bugüne kadar geçen süre içerisinde belediyemizin 254 milyon 289 bin 127 lira dışında ayrıca 15 milyon 19 bin 116 lira zarar ettiği tespit edilmiştir. 

Sözleşme feshedildi, Alkoçlardan açıklama geldi

Bu arada Antalya Büyükşehir Belediyesi, Konyaaltı Sahili'nin Hülya Koçyiğit’in damadı Ender Alkoçlar'a 28 yıllığına kiralanmasına ilişkin sözleşmeyi feshetti.

Belediyenin kararının ardından sahili işleten Alkoçlar’dan yazılı açıklama yapıldı.

Alkoçlar ve ALSE Yönetim Kurulu Başkanı Ender Alkoçlar imzalı açıklamada, özetle şunlar kaydedildi:

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile ortaklığımız arasında yapılan 20.04.2018 tarihli kira sözleşmesi, tamamen ihale şartnamesine uygun, toplamda 28 yıl süreli olup, bugüne kadar Büyükşehir Belediyesine karşı tüm mükellefiyetlerimiz eksiksiz olarak yerine getirilmiştir.

Kusurumuz olmadan tek taraflı yapılan iptal ve oluşturulmaya çalışılan algı operasyonu sonucu uğrayacağımız ticari itibar kaybı için ayrıca dava açılacağı gibi, söz konusu idare tarafından alınan tek taraflı kararın uygulanması ilgili mahkemelerin dava süreci sonunda vereceği kararla geçerli olabilecektir.

“İptal kararı siyasi”

Siyasi olduğunu düşündüğümüz Büyükşehir Belediye Başkanlığının bu haksız tasarrufu, gerek bizlere gerekse işletmecilerimize karşı işlenmiş, birçok yasanın ihlal edildiği nitelikte bir suçtur ve mağduriyet oluşturulmuştur.

Açıklamada 15 milyonluk kamu zararı hakkında herhangi bir ifade olmaması dikkati çekti.

 

Cumhuriyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU