Kırıkkale Üniversitesi ‘Yanlış tedavi 20 kişiyi kör etti’ iddiasını yalanladı

Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde göz rahatsızlığı nedeniyle tedavi gören hastalara yanlış ilaç ve iğne verilerek, bu kişilerin görme yetilerini kaybetmelerine neden olunduğu ileri sürülmüştü

Fotoğraf: Pixabay

Kırıkkale Üniversitesi, '20 hastanın yanlış ilaç ve iğne nedeniyle görme kabiliyetini yitirdiği' iddialarıyla gündemde.

Ancak kurumdan yapılan yazılı açıklamada, basında 'sağlık skandalı' ve 'hastalar görme yeteneğini kaybetti' şeklindeki iddiaların gerçeği yansıtmadığı belirtilerek, söz konusu ilacın Sağlık Uygulama Tebliği'nde (SUT) ilk tedavi seçeneği olarak yer aldığı ifade edildi.

İlacın kamu hastanelerinde de bulunduğu hatırlatılan açıklamada, ilaç uygulanan tüm hastaların kör olduğu haberlerinin gerçeği yansıtmadığı vurgulandı.

“Yanlış ilaç verme söz konusu değil”

Bu tür ilaçlarda ilaç reaksiyonu oluşabildiği belirtilen açıklamada şu ifadeler yer aldı:
 

Hastaların hepsinin kör olması söz konusu olamayacağı gibi, işlem yapılan 9 hastanın durumu iyi. Diğerlerine de ulaşılmış ve gerekli tedavileri başlatılmıştır. Her olasılık üniversite hastanemizce göz önünde bulundurularak araştırılmakta olup, net sonuçlar elde edilene kadar şu an için ilaç uygulaması yapılmamaktadır. Ancak çeşitli hasta iddialarında olduğu gibi yanlış ilaç verme zaten söz konusu değildir. Endikasyonu Sosyal Güvenlik Kurumu, SUT tarafından net olarak tanımlanan ve belirtilen ilaç endikasyonları ışığında ilaç,  göz hastalıkları hekimlerince uygulanmıştır.

Ne olmuştu?

Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Göz Hastalıkları polikliniğinde görme kaybı nedeniyle tedavi gören 20 kişinin, düzenli olarak aldıkları ilacı 17 Ocak günü tekrar yaptırdığı ancak işlem sonrası görme yetilerini tamamen kaybettikleri öne sürülmüştü.

Yetkililerin, durumun normal olduğunu belirterek, hastaları evlerine gönderdiği iddia edilmişti.

Hastaların iki gün sonra hastaneye tekrar çağrılarak, kendilerine yeniden ilaç verildiği, bazı hastaların ise çeşitli hastanelerde ameliyata alındığı öne sürülmüştü. 

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU