Macron'un "insan hakları" sözlerine Sisi "terör" hatırlatmasıyla yanıt verdi

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Mısırlı mevkidaşı Sisi’ye ‘‘Ülke istikrarı insan haklarıyla paralel ilerler’’ dedi. Sisi bu söze karşılık, ‘’İnsan hakları ele alınırken terör tehdidi göz ardı edilmemeli’’ cevabını verdi

Macron'un son Mısır ziyareti Ekim 2017'de gerçekleşmişti (Fotoğraf: AA)

Resmi ziyaret kapsamında Mısır’ın başkenti Kahire’ye giden Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi ortak basın toplantısı düzenledi.

Macron, basın toplantısında yaptığı açıklamada Sisi’ye ‘Ülke güvenliği ve istikrar hukukun üstünlüğüne paralel ilerler’ sözlerini ilettiğini söyledi. Macron, istikrarın insan haklarından ayrı tutulamayacağını ifade etti.

El Sisi’yle Paris'te görüştükleri 2017 yılı Ekim ayından bu yana insan hakları alanında işlerin iyiye gitmediğini, çok sayıda blog yazarı, aktivist ve gazetecinin tutuklandığını hatırlatan Macron, "canlı, aktif, kapsayıcı bir sivil toplumun aşırıcılara karşı en iyi savunma ve istikrar yöntemi" olduğunu söyledi. 

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ise, insan hakları ele alınırken bölgesel huzursuzluğun ve terör tehdidinin göz ardı edilmemesi gerektiği cevabını verdi.

 

 

''Biz Amerika değiliz''

Sisi, "Biz Avrupa ya da Amerika gibi değiliz. Tüm toplumlara tek bir yolu dayatamazsınız. Sorunlu bir bölgede olduğumuzu unutmayın. Dini bir devlet kurma planı Mısır'da başarısız oldu. Mısır, blogcular tarafından inşa edilmeyecek, ancak çok çalışarak, çaba ve azimle inşa edilecek'' ifadelerini kullandı.

Fransa’nın gönderdiği silahların sivillerin ölümüne yol açan saldırılarda kullanıldığına yönelik bir soruya yanıt veren Macron, söz konusu iddiayı ‘bu silahlar sadece askeri alanlarda kullanılıyor’ sözleriyle reddetti. 

Macron, Sisi ile yaptığı görüşmede 12 askeri uçak teslimiyle ilgili bir anlaşmanın konuşulmadığını yineledi. 

Görüşmede iki ülkeden üst düzey yetkililer, Kahire’deki metro ağı projesini de içeren anlaşmayı imzaladı.

Fransa Cumhurbaşkanı, Kahire ziyareti öncesi gazetecilere yaptığı açıklamada, Sisi ile insan hakları konularını görüşeceğini söylemişti.

Macron, Mısır'ı en son Ekim 2017'de ziyaret etmişti.

 

DAHA FAZLA HABER OKU