Futbola adanmış bir ömür: İlhan Cavcav

Gençlerbirliği Spor Kulübü’nün 22. başkanı olan İlhan Cavcav, vefatının 3. senesinde anılıyor

38 senedir başkanlık yapıyorum. Bugün Türkiye'de maalesef 1-2 teknik adam dışında hepsini cebimden çıkartırım!

Bu sözleri ölümünden kısa bir süre önce söylemişti İlhan Cavcav

Futbol’a olan tutkusu onu hasta olduğu dönemlerde bile stadyuma gitmekten alıkoyamadı. 

Cavcav 4 Ekim 1935 tarihinde Ankara’da göçmen bir ailenin çocuğu olarak doğdu. İlk öğrenimine Ankara’da başlayan Cavcav, ilkokuldan sonra ailesinin işlerinin artması sebebiyle ortaokuldan ayrılarak aile şirketinde çalışmaya başladı.

 

cavcav1.jpg
İlhan Cavcav / Fotoğraf: Twitter

 

Ailesinde Tayyar Cavcav ve Cevat Muratal gibi futbolcular bulunan Cavcav’ın futbola olan tutkusu genç yaşlarda başladı. 

16 yaşında Mamak Maskespor’da futbol oynamaya başlayan Cavcav, daha sonra PTT Futbol Kulübü’ne transfer oldu. 19 yaşına geldiğinde Bahçeli Gençlikspor’a transfer olarak profesyonel kariyerine başlayan Cavcav’ın bu serüveni çok uzun sürmeyecekti.

Bahçeli Gençlik formasını ilk olarak PTT’ye karşı oynanacak maçta giymeyi bekleyen Cavcav, "eski takımına duygusal davranabileceği” düşünülerek oynatılmadı. Bu karara çok sinirlenen İlhan Cavcav, futbolu bırakma kararı aldı.

Ankara’nın en büyük sanayicilerinden biri oldu 

Futbolu bırakmasının ardından kendisini iş hayatına adayan Cavcav, 1960 yılında aile şirketinden ayrıldı. 

Bir süre kendi işini yaptıktan sonra 1967 yılında Konya yolu üzerinde bir arsa alan Cavcav, kendisini Ankara’nın en büyük sanayicilerinden biri yapacak un fabrikasını kurdu ve hayatını kaybedene kadar bu işini devam ettirdi.
 

cavcav2.jpg
Fotoğraf: Twitter

 

Futboldan kopamadı

Futbola olan tutkusundan vazgeçmeyen Cavcav, futbolcu olamadı ama başkan olmaya karar verdi. 

1977 yılında Gençlerbirliği Kulübü’nün yönetim kuruluna giren Cavcav, bir sene sonra başkan oldu. Sıkıntılı geçen ilk yılın ardından görevi bırakan Cavcav, 1981 yılında tekrar başkanlık koltuğuna oturdu.

1981-82 sezonunda 3. lige düşme tehlikesiyle karşı karşıya kalan Gençlerbirliği için TFF yönetimine 2. ve 3. ligi birleştirelim teklifi sunan Cavcav, projesini kabul ettirerek takımını 2. ligde tutmayı başardı. 

İlhan Cavcav'la, bir sezon sonra Süper Lig’e çıkan Gençlerbirliği Kulübü, 37 yıl boyunca burada tutunma başarısı gösterdi. 

Gençlerbirliği’ne birçok modern tesis kazandıran Cavcav, Afrikalı futbolcuları Türkiye’ye getirerek diğer kulüplerin de Afrika’ya açılmasına öncülük etti.

Cavcav, Kulüpler Birliği Vakfı’nın kurulmasının da öncülerinden oldu ve birliğe 4 yıl başkanlık yaptı. İlhan Cavcav aynı zamanda Kulüpler Birliği Vakfı Onursal Başkanı unvanına sahip.

Real Madrid’e futbolcu satan başkan

"Koltuğunda oturan başkan" sıfatına hiç uymayan Cavcav, amatör maçlara giderek futbolcu takibi yapmasıyla ünlüydü. 

Gençlerbirliği altyapısından yetişen Tarık Daşgün’ü Fenerbahçe’ye, Kamerunlu Nijtap Geremi’yi de İspanya’ya giderek Real Madrid’e 5 milyon dolar gibi astronomik rakamla satma başarısı gösterdi.

“Futbolcu Tüccarı”

Afrika kıtasında çok sayıda maçı tribünlerden takip eden Cavcav, Moshoeu, Kushe, Kona gibi genç yetenekleri Türkiye’ye getirme başarısı gösterdi.

Futbolcu tüccarı olarak da anılan Cavcav, sadece 4 büyüklere 34 futbolcu satarak kulübe oldukça önemli bir gelir kazandırdı. 

 

cavcav3.jpg
Fotoğraf: Twitter

 

81 yaşında hayatını kaybetti

İlhan Cavcav, 22 Ocak 2017 tarihinde düşmeye bağlı beyin travması nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Yoğun bakım ünitesine bağlanan Cavcav, yaşlılığa bağlı hastalıkları da baş gösterince daha fazla dayanamadı ve hayatını kaybetti.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU