Bolton Venezuela için "Bütün seçenekler masada" dedi, "5 bin asker Kolombiya'ya" notu tartışma yarattı

Trump'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Venezuela için askeri seçeneği de değerlendirdiklerini söyledi

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton

ABD Başkanı Donald Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’ın not defterindeki “5 bin asker Kolombiya’ya” yazısı tartışma yarattı.

Bolton, Beyaz Saray’daki basın toplantısında not defterini saklama ihtiyacı hissetmeden hatta göstermek ister gibi elinde tuttu. Not hem sosyal medyada hem de dünya basınında en çok tartışılan konulardan biri haline geldi.

Notla ilgili Kolombiya’dan da açıklama geldi. Kolombiya Dışişleri Bakanı Carlos Holmes Trujillo “5 bin asker Kolombiya’ya” yazılı notun gerekçesi ya da kapsamı hakkında bilgilerinin olmadığını söyledi. 

Aynı basın toplantısında ekranlarda bir dünya haritası da gösterildi. Haritada ülkeler mavi ve kırmızı renkle gösterildi. Kırmızı renkle gösterilenler Venezuela’da Maduro’ya destek veren ülkeler. Bu ülkeler arasında Türkiye, Rusya, Çin, İran ve Meksika da var. 

 


ABD Venezuela’ya baskısını artırıyor

Basın toplantısının gerekçesi ABD’nin Venezuela devlet petrol şirketi PDVSA’ya uygulanan yaptırımların açıklanmasıydı. ABD Hazine Bakanı Steve Mnuchin’le birlikte kameraların karşısına geçen John Bolton "Bugünkü adımımız Maduro ve taraftarlarının artık Venezuela halkının varlıklarını kontrol edemeyeceklerini garanti edecektir" dedi. 

Masada askeri seçenek de var

Venezuela'ya yönelik askeri seçenekleri değerlendirip değerlendirmedikleri yönündeki bir soruya Bolton, "Venezuela konusunda tüm seçenekler masada" yanıtını verdi. 

ABD Venezuela’nın 7 milyar dolarını dondurdu

ABD Hazine Bakanı Mnuchin de Venezuela'nın ABD'deki 7 milyar dolarlık finansal varlığını da dondurduklarını açıkladı ve bu varlıkların muhalif lider Guaido'nun kontrolüne geçeceğini söyledi.

Mnuchin ayrıca ABD'nin Maduro yönetimine yönelik petrol ödemelerini artık gerçekleştirmeyeceğini ve bu konudaki muhataplarının da Guaido olduğunu ifade etti.

Kendini Venezuela'nın geçici devlet başkanı ilan eden Juan Guaido da Venezuela'nın petrol şirketleri PDVSA ve Citgo'nun hesaplarının kontrolünü aldığını öne sürdü.

Guadio "Yağmanın devam etmesini engellemek, Venezuelalıların sorunlarının çözümünü kolaylaştırmak için Venezuela Cumhuriyeti’nin hesaplarının devletin kontrolüne geçmesi talimatını verdim " ifadesini kullanan Guaido, Venezuela dışındaki PDVSA ve Citgo çalışanlarının işlerine devam etmesini istedi.

DAHA FAZLA HABER OKU