Çin, Fare Yılı'na giriyor, peki bu ne anlama geliyor?

Fare, Çin zodyağındaki ilk hayvan

Çin Yeni Yılı nedeniyle aileleri ve dostlarıyla bir araya gelmek isteyenlerin 10 Ocak - 18 Şubat arasında karayolu, havayolu ve demiryoluyla yaklaşık 3 milyar seyahat gerçekleştirmesi bekleniyor (AP) 

Çin Yeni Yılı'nın eli kulağında.

Festivalde dünya genelindeki Çinli toplulukların üyeleri 2020 Fare Yılı'na hoş geldin diyecek. Evlerini şans getiren kırmızı rengiyle süsleyip, mutluluk ve kazanç dolu bir yıl dilerken, muhteşem geçit törenlerine katılacaklar.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İşte Çin Yeni Yılı ve Fare Yılı'nın anlamı hakkında bilmeniz gereken her şey:

Çin Yeni Yılı ne zaman ve tarihi nasıl belirleniyor?

Bu yıl, aynı zamanda Bahar Festivali veya Yeni Ay Yılı da denilen Çin Yeni Yılı'nın ilk günü, 25 Ocak Cumartesi gününe denk geliyor.

Miladi takvime göre kutlamanın başlangıcı her yıl değişiyor zira bu tarih geleneksel Çin ay-güneş takvimine göre belirleniyor.

Şenlikler iki haftadan biraz fazla sürerek 8 Şubat Cumartesi günü Fener Festivali'yle sona erecek.

Bahar Fener Festivali olarak da bilinen Fener Festivali ilk ay ayının 15. günü başlar. ​

Fare Yılı'nın önemi ne?

2020 Çin Yeni Yılı'nın gelişi Fare Yılı'nın da başlangıcına işaret ediyor.

Çin takvimindeki yıllar 12 yıllık döngülere ayrılmıştır. Yani bir sonraki Fare Yılı 12 yıl sonra gerçekleşecek.

Geçen yıl Çin zodyağındaki son hayvan olan Domuz Yılı'ydı. 2021 ise döngüdeki ikinci hayvanın yılı olacak, yani Öküz Yılı. Fare, Çin zodyağındaki 12 hayvanın birincisi.

Çin Yeni Yılı kutlamalarının bir parçası olarak anlatılan popüler bir hikayede de anlatıldığı üzere kimine göre fare, zekanın ve hazırcevaplılığın simgesi.

Efsaneye göre Yeşim İmparator doğum gününde bir grup hayvan için bir yarış düzenler. Yarışın sonucu Çin zodyağının sırasını belirleyecektir.

Yarışta fare, öküzün sırtına binmeyi başararak onunla birlikte bitiş çizgisine ilerler. Bitiş çizgisine yaklaştığındaysa öküzün sırtından atlayarak yarışın kazananı olur, tabii döngüdeki ilk hayvan olarak anılmaya da hak kazanır.

Dahası Travel China Guide'a göre Fare Yılı'nda doğanlar kolay uyum sağlamalarının yanı sıra dikkatli ve inatçı kişilikleriyle de bilinir.

Fareler çok fazla yavru doğurmasıyla bilindiği için fare aynı zamanda doğurganlığın da sembolüdür.

Doğum tarihi Fare Yılı'na denk düşenler arasında 1924, 1936, 1948, 1960, 1972, 1984, 1996 ve 2008 doğumlular bulunuyor.

Fare Yılı'nda dünyaya gelen ünlü kişiler arasındaysa William Shakespeare, Katy Perry, Scarlett Johansson ve Sussex Dükü var.

Çin Yeni Yılı nasıl kutlanıyor?

Çin'in yanı sıra Çin Yeni Yılı dünya genelinde Singapur, Endonezya, Malezya ve Filipinler de dahil olmak üzere birçok ülkede kutlanır.

Kutlamalar Yılbaşı Gecesi'nden Fener Festivali'nin başlangıcına kadar yaklaşık 2 hafta devam eder.

Geleneksel olarak festivaller evin etraflıca temizlenmesi, zerinde şiirsel sözlerin olduğu kırmızı kağıt fenerler ve süslemelerle dekore edilmesiyle başlar.

Kırmızının iyi şans getirdiğine inanıldığı için Çin Yeni Yılı sırasında kırmızı sıklıkla boy gösterir. Bu aynı zamanda çocuklara kutlamalar boyunca neden kırmızı zarflar içinde "şans parası" verildiğini de açıklıyor.

Yılbaşı Gecesi sembolik bir ziyafette aile arasında Nian Ye Fan denilen ve aile üyelerinin tekrar bir araya gelmesini sağlayan yemek yenir. Bu yemekten hemen önceyse festivali eve ve ailelerine dönme yolu olarak görenlerin gerçekleştirdiği, dünyanın en büyük kitlesel göçüne tanıklık ederiz.

Çin Yeni Yılı aynı zamanda tapınaklarda okunan dualar, Yeni Yıl günü atılan havai fişek gösterileri ve bolca geçit töreniyle kutlanacak.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/life-style/

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU