18 ayda yüzde 71 artan doğal gaz faturalarına taksit uygulaması

İGDAŞ, 13 bankayla anlaşarak mayıs ayının sonuna kadar devam edecek taksit kampanyası başlattı

Fotoğraf: Twitter

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin iştiraklerinden İstanbul Gaz Dağıtım Sanayii ve Ticaret A.Ş. (İGDAŞ), ocak ayıyla birlikte 600 liraya kadar çıkan doğal gaz faturalarında taksitlendirmeye gidiyor. 

İGDAŞ’ın internet sitesinden yapılan açıklamaya göre İGDAŞ’ın başlattığı vade farksız taksit kampanyası, 31 Mayıs 2020’ye kadar devam edecek. 

Kampanyaya katılan 13 bankadan Akbank, İş Bankası, Türkiye Finans Katılım Bankası ve Yapı Kredi Bankası 100 TL üzeri olan faturalara vade farksız kredi kartına üç taksit uyguluyor.

Kuveyt Türk Katılım Bankası 100 ile 2 bin lira, Vakıfbank 100 ile 20 bin lira arası faturaları üç taksite bölüyor.

Alternatif Bank, Denizbank, Garanti Bankası, Şekerbank, TEB bir alt sınır olmaksızın tüm faturalara iki taksit uygularken, kampanyayı 31 Mart 2020’de sonlandıracak QNB Finansbank, 3 bin liraya kadar olan faturaların ödemesini 2 aya bölecek. 

100 ila 50 bin liralık faturaları dört aya bölen Halkbank, sadece İGDAŞ veznelerinden yapılan ödemeleri taksitlendirecek. 

Diğer bankalar ise hem İGDAŞ veznelerini hem de internetsubesi.igdas.com.tr adresinin kullanılmasına izin veriyor. 

Kampanyayla ilgili yazılı açıklama yapan İGDAŞ Genel Müdürü Dr. Mithat Bülent Özmen, “Havaların soğumasıyla birlikte, doğalgaz tüketimleri de artmaya başladı. Biz de abonelerimizin artan ısınma giderlerini kolayca ödemelerini sağlamak amacıyla taksit kampanyası başlattık. Bankalarla görüşmeler yaparak kampanyamıza katılımlarını sağladık. Amacımız, abonelerimizin hayatını kolaylaştırmak” dedi.

Doğal gaz dünyada ucuzluyor, Türkiye'de katlanıyor

Asgari ücretin yüzde 10’u ila yüzde 25’ini oluşturan ocak ayı doğal gaz faturaları önce posta kutularına, daha sonra fotoğraflarıyla sosyal medyaya düştü. 

Zira, 2018’den bu yana beş kez gerçekleşen doğal gaz zamları en sert yüzünü havaların soğuduğu ocak ayında gösterdi. Üstelik ülkenin batısında henüz karlı günler başlamamışken… 

Döviz şokunun yaşandığı 2018’de üç kez zamlanan doğalgaza 2019’un ağustos ve eylül aylarında yüzde 14,98’er iki zam daha gelmişti. 

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre  bireysel tüketicilerin 2019’un ilk altı ayında en küçük tüketim aralığında 1 metreküp doğalgaz için ödediği ücreti ortalama 135,6 kuruş olarak belirledi. 2012’nin ilk altı ayına baktığımızda konutlarda 1 metreküp doğal gaz için ödenen miktar 82,7 kuruştu. Yani yedi yıllık değişim yüzde 63,97 oldu. 

Dünyaya bakıldığında son bir yılda doğal gaz fiyatları yaklaşık yüzde 50 gerilerken, Türkiye’de yüzde 53 yükseldi. 

Albayrak: Doğal gaz fiyatları düşecek

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun doğal gazdaki tüketim değişikliği ile ilgili son raporu Ekim 2019’a ait. Buna göre konutlarda doğalgaz tüketimi ekimde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 16,8 azaldı. 

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) verilerine göre ise Türkiye'nin doğal gaz sistemine giren toplam gaz miktar, 2019 yılında bir önceki yıla göre yüzde 6,33 azalarak 46 milyar 835 milyon 429 bin metreküpe geriledi.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, dün Dolmabahçe Cumhurbaşkanlığı Ofisi’nde gerçekleştirdiği basın toplantısında 2020’nin tek haneli enflasyona girilen bir yıl olacağını, maliyetlerin düşeceğini ve bunun doğal gaz fiyatlarına yansıyacağını söyledi. 
 

Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU