Davos’taki bazı finans kuruluşları Paris İklim Anlaşması’ndan bu yana fosil yakıta 1,4 trilyon dolar yatırdı

Greenpeace Direktörü Jennifer Morgan, Dünya Ekonomik Forumu’na katılan bazı kurumların iklim değişikliğini körükleyen faaliyetlere fon ayırarak “suç ortaklığı” yaptığını savundu

İsviçre'nin Davos kasabası bu yıl 50'ncisi düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'na ev sahipliği yapıyor (Reuters)

Çevre örgütü Greenpeace, Davos’taki Dünya Ekonomik Forumu’nun ilk gününde yaptığı açıklamada, dünyanın en büyük bankaları, sigorta şirketleri ve emekli fonlarından bazılarının, Paris İklim Anlaşması’nın kabulünden bu yana fosil yakıt şirketlerine yüklü miktarda yatırım yaptığını ortaya koydu.

AFP’nin haberine göre, dünya ticaretinin seçkinlerini bir araya getiren yıllık zirvede iklim krizinin önemli gündem maddelerinden biri olması beklenirken, Greenpeace zirveye katılan bazı kuruluşları Forum’un “dünyanın durumunu iyileştirme” hedeflerini karşılamamakla suçladı.

Davos’ta temsil edilen 24 bankanın portföyünü analiz eden kuruluş, söz konusu kurumların 2015 tarihli iklim anlaşmasının imzalanmasından bu yana fosil yakıt endüstrisine 1,4 trilyon dolar (yaklaşık 8 trilyon 304 milyar TL) aktardığı sonucuna ulaştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Greenpeace Direktörü Jennifer Morgan, Davos’taki zirveye katılan bankalar, sigorta şirketleri ve emeklilik fonlarının da aralarında bulunduğu bazı finansal kurumların iklim değişikliğini körükleyen faaliyetlere fon ayırarak “suç ortaklığı” yaptığını savundu.

AFP’ye konuşan Morgan, “Davos’un bu aktörleri Paris İklim Anlaşması’nı desteklediklerini söylüyor ancak anlaşmanın imzalanmasından bu yana fosil yakıta 1,4 trilyon dolar akıttılar” dedi.

Greenpeace’in hazırladığı rapora göre Paris İklim Anlaşması’nın imzalanmasından bu yana yalnızca 10 bankanın fosil yakıt endüstrisine yatırımı 1 trilyon doları (yaklaşık 6 trilyon TL) bulurken, bu boyutta bir parayla dünya genelinde güneş enerjisi kapasitesinin ikiye katlanabileceği değerlendirmesi yapıldı.

Raporda ayrıca, üç emeklilik fonunun fosil yakıt alanında en az 26 milyar dolar harcadığı ve 4 büyük sigorta firmasının (AIG, Prudential, Sompo ve Tokio Marine) kömür projelerine verdikleri desteği azaltacaklarına dair herhangi bir kamu politikası benimsemediği iddia edildi.

 

 

Küresel ısınma ve iklim krizine dair dünya genelinde otorite sayılan Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC), Paris’te konan küresel ısınmayı 1,5 dereceyle sınırlama hedefini yakalayabilmek için petrol ve doğal gaz tüketiminin 2030’a kadar önce yüzde 37, ardından yüzde 25 oranında indirilmesi gerektiğini belirtiyor.

IPCC ayrıca yeryüzünün ısısının 1,5 derecede kalabilmesi için kömür kullanımının 2030’ya kadar üçte iki oranında düşmesi, yüzyılın ortalarına gelindiğindeyse hemen hemen sıfıra inmesi gerektiğini ifade ediyor.

Bununla birlikte her yıl küresel enerji talebi ve karbon salımı artarken, Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) pazartesi günü yaptığı açıklamaya göre fosil yakıt firmaları harcama kalemlerinin yalnızca yüzde 0,8’ini yenilenebilir enerji kaynaklarına ayırıyor.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU