'Gizemli hastalık' Çin’de 6 can aldı, tespit edilen vaka sayısı 291

Zatürre benzeri hastalığa yol açan yeni bir koronavirüsten kaynaklanan salgında ölen 6 kişinin Vuhan’dan oldukları belirtildi

Fotoğraf: AA

Çin'de ortaya çıkan ve zatürreye benzetilen "gizemli hastalık" nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 6'ya çıktı.

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu, ülkenin Vuhan kentinde ortaya çıkan koronavirüsün dün itibarıyla 77 kişide teşhis edildiğini, ülke genelinde vaka sayısının 291'e çıktığını bildirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Zatürre benzeri hastalığa yol açan yeni koronavirüsten kaynaklanan salgında ölen 6 kişinin Vuhan kentinden olduğu kaydedildi.

Yeni vakaların 72'si Hubey eyaletinde, 2'si Şanghay'da, 3'ü ise Pekin'de görüldü.

Virüsten etkilenenler ile temasa geçen bin 739 kişi de hastanelerde müşahede altına alındı. 

İnsandan insana bulaşıyor

İnsandan insana bulaşan virüs, ülkede 25 Ocak itibarıyla başlayacak "Bahar Bayramı" dolayısıyla tatillerini memleketlerinde geçirmek isteyen milyonlarca kişi için de risk oluşturuyor.

Bahar Bayramı için Pekin'den yola çıkan çok sayıda kişinin eczanelerden temin ettikleri tıbbi maskeleri takıyor. 

Çin ana karası ile seyahatlerin yoğun olduğu Hong Kong, Japonya, Güney Kore gibi diğer ülke ile bölgelerin de daha katı tarama önlemleri alırken, ABD'de en az üç havalimanında Çin'den gelen yolcular sağlık taramasından geçirilmeye başlandı.

Çin, DSÖ'yü bilgilendirdi

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Gıng Şuang, "Yeni tip koronavirüsün" ortaya çıkmasından bu yana Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) ve ilgili ülkelerin salgın konusunda bilgilendirildiğini duyurdu.

Ulusal Sağlık Komisyonunca salgını araştırmak üzere görevlendirilen uzman ekibin lideri Zhong Nanshan, Guangdong eyaletindeki 2 kişiye virüsün aile üyelerinden bulaştığının tespit edildiğini aktardı.

Çin'de SARS panigi

Virüsten kaynaklanan salgın, 2002 ve 2003'te yüzlerce kişinin ölümüne yol açan şiddetli akut solunum yolu sendromu (SARS) hastalığını hatırlatıyor.

Yetkililer, gizemli hastalığa ilişkin yapılan ilk incelemelerin, hastalığın SARS, Orta Doğu Solunum Sendromu (MERS), influenza, kuş gribi ve adenovirus olmadığının ortaya çıkarıldığını belirtiyor.

Hong Konglu uzmanlar ise virüsün genetik yapısının SARS ile yüzde 80 örtüştüğünü ifade ediyor.
 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU