İngiliz Guardian: IŞİD’in yeni lideri Kureyşi değil El Selbi

Bağdadi’nin ölümünün ardından IŞİD’in yeni lideri Abdullah Kardaş olarak ifade ediliyordu. Ancak Iraklı güvenlik kaynaklarına göre, Kardaş 2 yıl önce öldürüldü. İngiliz istihbaratına göre ise örgütün yeni lideri Abdurrahman el Selbi

Fotoğraftaki kişinin daha önce IŞİD'in yeni lideri olarak duyurulan Abdullah Kardaş'a ait olduğu öne sürülüyordu. Ancak The Guardian, yeni liderin el Selbi olduğunu iddia ediyor / Fotoğraf: Twitter

İngiltere merkezli The Guardian gazetesinin istihbarat servislerine dayandırdığı haberde, IŞİD’in yeni liderinin Muhammed Abdurrahman el Mevla el Selbi olduğu öne sürüldü.

Güvenlik kaynaklarına dayandırılan haberde, IŞİD’in yeni lideri olarak tanımlanan el Selbi’nin Irak Türkmen Cephesi’nin Türkiye temsilcisi Adil Selbi’nin kardeşi olduğu iddia edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Örgütün kurucularından olduğu ifade edilen el Selbi’nin, Irak’taki Ezidilerin köleleştirilmesi ve satılması dahil örgütün çok sayıda eylemini organize ettiği belirtildi. El Selbi’nin örgütün dünya çapındaki eylemleri de kontrol ettiği kaydedildi.

IŞİD lideri Ebubekir el Bağdadi’nin geçtiğimiz ekim ayında ABD’nin düzenlediği operasyonda öldürülmesinin ardından örgütün yeni liderinin Ebu İbrahim el Haşimi el Kureyşi olduğu iddia edilmişti. Ancak bu kişinin kimliğine dair bir bilgi bulunmuyordu.

Irak güvenlik kaynakları: Kardaş 2 yıl önce öldürüldü

Gazeteye bilgi veren kaynaklar, El Selbi'yi "Bağdadi gibi yıllarca çatışmalarda yer almış bir isim. Her zaman IŞİD'in karar alma mekanizmasında merkezi bir rolü bulunmuştu" sözleriyle tanımlıyor.

Guardian’ın haberinde şu ifadelere yer verildi:

"Türkmen nüfusun yoğun olduğu Tel Afer’de doğan el Selbi, örgütün lider kadrosundaki Arap olmayan nadir isimlerden biri. El Selbi’nin, IŞİD’in en etkili fikir öncülerinden birisi olduğu düşünülüyor. Kullandığı diğer takma isimler ‘Hacı Abdullah ve ‘Abdullah Kardaş’ olduğu düşünülüyor. Ancak Irak güvenlik kaynakları, ‘Abdullah Kardaş’ takma isimli kişinin iki yıl önce öldürülmüş olan başka bir IŞİD yöneticisi olduğunu belirtiyor"

Gazetenin haberinde, el Selbi’nin 2004’te ABD askerleri tarafından tutuklanıp Amerikan askeri gözaltı merkezi Buka Kampı’na götürüldüğü, Bağdadi ile burada tanıştığı ifade ediliyor. El Selbi’nin en az bir oğlu olduğu düşünülüyor.

IŞİD lideri Bağdadi, ABD Özel Kuvvetlerinin 27 Ekim 2019’da 8 helikopterle İdlib'in kuzeyinde düzenlediği operasyonda ölü ele geçirilmişti.

 

Independent Türkçe, The Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU