Kaçakçılık ve iklim değişikliği arasındaki gizli bağlantı

50’ncisi bugün başlayan Davos Zirvesi’nde ana tema küresel iklim değişikliği. Paris İklim Değişikliği Anlaşması’ndan ayrılan ABD’nin Enerji Bilgi İdaresi Başkanlığı’na göre HFC gazının kaçakçılığı, Slovenya’nın yıllık karbondioksit emisyonuna ulaştı

ABD- Meksika sınır/ Fotoğraf: Reuters

Her yıl dünyanın en etkili siyasetçileri ile iş insanlarını bir araya getiren, dünya problemlerine bir çözüm sunulmasının umut edildiği Dünya Ekonomik Forumu (WEF), 50’nci kez İsviçre’nin Davos kasabasında başladı. 

Zirvenin, sağlıktan jeopolitikaya uzanan yedi başlığından biri de “iklim değişikliği”. 

Zirveden önce konuyla ilgili bir makale de yayımlayan WEF, iklim değişikliği ve mal kaçakçılığı arasındaki bağlantıya dikkat çekti. 

Bina, altyapı, veri iletişimi, sulama ve kimyasal sektörlerinde çözümler sunan Meksika merkezli Mexichem’in CEO’su Daniel Martínez-Valle tarafından kaleme alınan makalede yerel üretimi tehdit eden, organize suç örgütlerini besleyen ve piyasayı hatalı ürünlerle dolduran “kaçakçılığın”, iklim hedeflerini de tehlikeye soktuğu belirtiliyor. 

Davos
Bu yılki Davos Zirvesi, 177 ülkeden 3 binin üzerinde katılımcıyı misafir ediyor/ Fotoğraf: AFP 

 

Martínez-Valle’nin açıklamasına göre kara borsası kurulan ürünlerden biri de karbondioksitten daha zararlı kabul edilen, aeresol spreylerin yanı sıra, klima, buzdolabı ve otomobillerin soğutma sisteminde kullanılan hidroflorokarbon (HFC) gazı. 

HFC cinsi gazları içeren cihazlardan sorumlu işletmecilere bir dizi yükümlülükler getiren  Avrupa Birliği Florlu Sera Gazları (F-Gaz) Yönetmeliği’nin 2014’te imzalandığını hatırlatan Martínez-Valle, bu gazın kullanımının 2030’a kadar yüzde 80 oranında kısılması hedefi olduğunu söylüyor. 

Ancak ABD Enerji Bilgi İdaresi Başkanlığı’nın (EIA) verilerine göre 2018’de 16,3 milyon ton karbondioksite eş değer HFC gazı, yasa dışı kaçakçılığa konu olmuş. Bu miktar, kullanımına izin verilen seviyenin yüzde 16 üzerinde ve de Slovenya’nın yıllık karbondioksit emisyonuna eşit.

Başka bir ifadeyle de 16,3 milyon ton karbondioksite eş değer HFC gazı, Avrupa Birliği’nin yıllık araç filosuna 3,5 milyon otomobil eklemek anlamına geliyor. 

EIA’nın Nisan 2019’da yayınladığı raporuna göre yasa dışı soğutucular Yunanistan, Bulgaristan ve Romanya’daki soğutucu piyasasının yüzde 50 ila 80’ini oluşturdu. 

İllegal HFC sera gazlarının bu kadar kolay şekilde Avrupa Birliği’ne nasıl girebildiğini sorgulayan Martínez-Valle, uyuşturucu, silah ve hayvanların gümrüklerde çok daha fazla üzerinde durulan bir hedef olduğunu söylüyor ve ekliyor: Kaynaklar kısıtlı ve birçok kişi neye bakması gerektiğini bilmiyor. 

Bunun yanı sıra, karmaşık taşımacılır rotalar ve satıcı pazarları, sorunun kapsamını anlamayı ve hangi deliklerin kapatılması gerektiğini güçleştiriyor. 

Mexichem CEO’su “Bir yerde üretilen HFC kutusu başka bir yer aracılığı ile satılmış, Avrupa Birliği sınırlarına gelmeden iki ya da daha fazla aracıdan geçmiş olabilir” diyor. 

Davos’un teması: Uyumlu ve sürdürülebilir bir dünyanın tarafları

21-24 Ocak'ta gerçekleştirilecek Davos Zirvesi’ne 117 ülkeden 3 bin iş insanı, siyasetçi, akademisyen ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi katılacak.

Davos toplantıları bu yıl, "Sağlıklı gelecekler", "Gezegen nasıl kurtulur", "Jeopolitiğin ötesinde", "Adil ekonomiler", "İyilik için teknoloji", "Daha iyi iş", "Toplumun ve çalışmanın geleceği" temalarında 400'e yakın açık ve kapalı oturumla gerçekleştirilecek.

Küresel iklim değişimi ve çevre konularına da ağırlık verilecek zirveye iklim aktivisti Greta Thunberg de katılıyor. 

Greta Thunberg
İklim aktivisiti Greta Thunberg, zirvenin birinci gününde bir konuşma yaptı/ Fotoğraf: Reuters

 

Davos'ta 50'den fazla ülke devlet başkanı ve başbakan düzeyinde temsil edilecek. Zirveye, ABD Başkanı Donald Trump, Almanya Başbakanı Angela Merkel, İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, İsviçre Konfederasyon Başkanı Simonetta Sommaruga, Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani, Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz, Kolombiya Devlet Başkanı Ivan Duque, Finlandiya Başbakanı Sanna Marin, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Norveç başbakanı Erna Solberg, Pakistan Başbakanı İmran Han, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy katılacak.

Davos'ta Türkiye'yi, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal temsil edecek.

Çavuşoğlu'nun "Ortadoğu ve Afrika Jeopolitik görünümü" ve "NATO'nun geleceği", Albayrak'ın da, "Küresel büyüme gündemini şekillendirmek" başlıklı oturumda konuşması bekleniyor.
 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU