AB, Doğu Akdeniz'deki gerilim sonrası Türkiye'ye yaptırım için liste mi oluşturuyor?

Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de yaptığı sondaj çalışmaları nedeniyle yaptırımlarla sonuçlanacak olan bir isim listesinin oluşturulduğu ile ilgili haberler Avrupa medyasında yer aldı. Ankara'dan söz konusu liste ile ilgili bir açıklama henüz yapılmadı

Fotoğraf: Pixabay

Avrupa Birliği dün Brüksel'de dışişleri bakanlarının katılımıyla üst düzey bir toplantı düzenledi. 

Toplantının ağırlıklı gündemi, Libya ve Doğu Akdeniz'deki gelişmelerdi. 

Görüşmenin ardından basın toplantısı için gazetecileren karşısına çıkan Avrupa Birliği Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Dışişleri Bakanı Nikos Christodoulides'in kendilerini bölgedeki sondaj çalışmaları ile ilgili bilgilendirildiğini belirtti. 

Christodoulides, AB dışişleri bakanlarına Türkiye'nin Yavuz sondaj gemisinin Doğu Akdeniz'de üçüncü sontaj gemi faaliyetini gerçekleştirmek üzere adanın güneyinde 'G' ruhsat sahasına intikal ettiğini ifade etti.  

Euractiv'de yer alan habere göre Borrell, Kıbrıslı bakanın meslektaşlarından yasadışı eylemlere girişen kişi ve tüzel kişiler hakkında olası yaptırımları görüşmesini istediğini belirtti. 

Haber ayrıca "Avrupalı diplomatlara göre AB'deki İskandinavyalılar (İsveç ve Danimarka) yaptırım meselesini gelecek şubat ayında düzenlenecek Dış İlişkiler Konseyi'nde görüşülmesi gerektiği yönünde fikir belirtti" ifadesine yer verildi. 

Euronews'te yer alan habere göre ise Avrupa Birliği Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, "Konuyla yakından ilgilenen çalışma gruplarının gerekli yaptırım uygulanması doğrultusunda isim listesini tamamlamasını bekliyoruz. Listede bazı isimlerin yer aldığını biliyoruz." ifadelerini kullandı.

Türkiye'den konuyla ilgili henüz bir açıklama yapılmadı.

 

Independent Türkçe, Euractiv, Euronews

DAHA FAZLA HABER OKU