UNICEF raporu: Dünya genelinde en yoksul üç kız çocuğundan biri hiç okul yüzü görmedi

Birleşik Krallık Eğitim Bakanı, eğitimin en zengin ülkelerin sahip olduğu bir lüks değil "evrensel bir hak" olması gerektiğini söyledi

UNICEF en yoksul çocuklar için kaynak bulunamamasının felç edici öğrenme krizini daha da kötüleştirdiği uyarısında bulunuyor (UNICEF)

Birleşmiş Milletler (BM) dünya genelinde en yoksul ailelere mensup ergenlik çağındaki kız çocuklarının neredeyse üçte birinin hayatlarında hiç okula gitmediği uyarısında bulundu. 

BM'nin çocuklara yardım kurumu UNICEF'in yayımladığı rapora göre dünyanın en yoksul çocuklarını iyi bir eğitimden mahrum bırakan engellerin arasında cinsiyete bağlı ayrımcılık, yoksulluk ve etnik köken bulunuyor.

Birleşik Krallık (BK) Eğitim Bakanı Gavin Williamson, dünya genelinde 100'den fazla bakana hitaben yaptığı konuşmada, iyi bir eğitimin en zengin ülkelerin sahip olduğu bir lüks değil "evrensel bir hak" olmasını söyledi.

Williamson dünya çapında kız çocuklarının eğitiminin Başbakan için önemli bir konu olduğunu dile getirirken BK'nin 2030 itibarıyla tüm kız çocuklarına 12 yıllık iyi eğitim sağlamak amacıyla "küresel bir eylemin başını çektiğini" ekledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Okullar öğrenciler için kaliteli eğitim sağlamakta başarısız olurken UNICEF raporu en yoksul çocuklar için kaynak bulunamamasının "felç edici durumdaki öğrenme krizini daha da kötüleştirdiği" uyarısında bulunuyor.

UNICEF'in araştırması, hane gelirlerine göre en yoksul 5. dilimde yer alan ailelerdeki kız çocuklarının neredeyse üçte birinin hiç okula gitmediğini gösteriyor.

Araştırmada Afrika genelinde 10 ülkenin, kaynaklarını en yoksullara kıyasla en zengin durumdaki çocuklara 4 kat daha fazla ayırarak dünyadaki en büyük eğitim harcamaları eşitsizliğinden sorumlu olduğu sonucuna varıldı.

Gine ve Orta Afrika Cumhuriyeti'nde (OAC) en zengin çocuklar en yoksullara göre kamu eğitimi için ayrılan kaynaklardan sırasıyla 9 ve 6 kat daha fazla yararlanıyor.

UNICEF Genel Direktörü Henrietta Fore, "Kamu eğitimi için yapılan harcamalarda en zengin ailelerin çocukları orantısızca gözetildiği sürece en yoksulun sefaletten kaçması, günümüz dünyasında rekabet etmek ve başarılı olmak için gereken becerileri öğrenmesi ve ülkelerinin ekonomisine katkıda bulunması için çok az umut olur" dedi.

Bulgular 120 ülkenin eğitim bakanları Londra'da Dünya Eğitim Forumu için toplanmışken yayımlandı.

Konferansta bakanlara hitap eden Williamson şöyle konuştu:

İyi bir eğitim alma hakkı evrensel bir hak olmalı. Sadece dünyanın en zengin ya da en gelişmiş ülkelerinin erişebileceği bir lüks olmamalı.

Williamson sözlerine, korunmasız gençleri geride tutan engellerin kaldırılmasında eğitimin "kilit" rol oynadığını da ekledi.

 


Eğitim Bakanı pazartesi günü yaptığı konuşmada, hükümetin halihazırda 138 okulun yararlandığı uluslararası okul değişim programını da daha yoksul çocuklara odaklanarak genişlettiğini de doğruladı.

Fakat Birleşik Krallık Ulusal Öğrenci Birliği (NUS) hükümeti bunun yerine Erasmus+ öğrenci değişim programının Brexit'ten sonraki geleceğine dair belirsizliği çözmeye öncelik vermeye çağırdı.  

NUS'un geliştirmeden sorumlu Başkan Yardımcısı Erica Ramos şunları söyledi:

Bütün öğrencilerin kültürel bilgilerinin genişletip yaşları ne olursa olsun kültür alışverişinde bulunmalarına ve dünyayı deneyimlemelerine olanak sağlayan programlara erişimi olmalı. Bugünkü duyuruyu memnuniyetle karşılasak da bu duyuru Erasmus+ programında yer almaya devam etme taahhüdüyle desteklenmelidir.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU