Dershaneler ve temel liseler kapatılıyor, özel okul teşvikleri kademeli olarak kaldırılıyor

Temel liselerde şu anda 212 bin öğrenci var, bu öğrenciler ne yapacak?

Dershaneler 2019-2020 eğitim ve öğretim yılından itibaren kapatılacak. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bu yöndeki çalışmaların tamamlandığını açıkladı.

Veli ve öğrencilerin herhangi bir mağduriyet yaşamaması için önümüzdeki eğitim ve öğretim yılından itibaren özel öğretim kurslarının yeni öğrenci kaydı ve bursluluk sınavı yapmamaları istendi.

Örgün eğitim çağındaki öğrencilere okullarda, mezun öğrencilere ise halk eğitimi merkezlerinde ücretsiz olarak destekleme ve yetiştirme kursları verilmeye devam edecek.

Özel okul teşvikleri kademeli kaldırılacak

Özel okullar için teşvikler de 2018-2019 eğitim ve öğretim yılının sonundan itibaren kademeli olarak kaldırılacak. Uygulama organize sanayi bölgeleri ve bu bölgeler dışında açılan özel mesleki ve teknik eğitim okullarında öğrenim gören öğrenciler içinse devam edecek.

Halen özel okullarda bu desteği alan öğrenciler ise öğrenim gördükleri okulun öğretim kademesi süresi boyunca destekten yararlanabilecek.

Temel liseler kapanıyor

MEB’in duyurusunda "Dershanelerin dönüştürülmesi sürecinde açılan temel liseler de 2018-2019 eğitim ve öğretim yılının sonunda kanunda belirtilen süreyi tamamlayarak kapanacak. Bu nedenle temel liselere yeni öğrenci kaydı ve bursluluk sınavı yapılmayacak" ifadesi kullanıldı.

Bu okulların ara sınıflarında öğrenim gören öğrencilerin resmi ve özel ortaöğretim kurumlarına ilgili mevzuat hükümleri doğrultusunda nakli yapılabilecek.

Eğitim uzman Pervin Kaplan MEB'in kararını değerlendirdiği yazısında 972 temel lisede 212 bin öğrencinin olduğunu belirtiyor. Bu öğrencilerin diğer eğitim kurumlarına nasıl geçiş yapılacağını yazan Kaplan'ın verdiği bilgiler şu şekilde:

Bu liselerde okuyan öğrenciler resmi ve özel liselere nasıl geçecek?

"Eğer öğrenciler sınavla öğrenci alan liselere geçmek isterlerse Liseye Geçiş Sınavı’na (LGS) girmiş olmalı. Bu puan da geçmek istedikleri liselerin taban puanına eşit ya da daha yüksek olmak zorunda. Birçok özel okul da öğrencilerini LGS puanına göre aldığı için özel liseye gidecek öğrencilerin de bu okullardan birini tercih etmeleri durumunda LGS puanına sahip olmaları gerekiyor. 10 ve daha üst sınıflarda okuyan öğrencilerin ise TEOG puanına sahip olmaları gerek.

Sınavsız liselere geçişler nasıl olacak?

Sınavsız öğrenci alan liselere geçişlerde ise bakanlık bu öğrenciler için yeni bir düzenleme yapmak zorunda kalabilir. Bu arada Talim ve Terbiye Kurulu'nun kararına göre de temel liselerden diğer lise türlerine geçecek öğrencilerin belli dersleri almış ve başarılı olma zorunluluğu da bulunuyor."

Eğitim yazarı Abbas Güçlü de Milliyet'teki köşesinde temel liselerin kapatılacağının önceden belli olduğunun altını çizerek yeterli önlemlerin alındığını söylemenin zor olduğu görüşünü dile getirdi. Güçlü, MEB'in herkesi mutlu edecek bir çözüm bulması gerektiğini belirttiği yazısında şu ifadeleri kullandı:

"Peki, şimdi ne olacak? Akla pek çok soru geliyor. İşte onlardan bazıları:

- Madem bu okullar bu öğretim yılı sonunda kapatılacaktı, ara sınıflara neden öğrenci alındı?

- Madem koleje dönüşecek altyapıları yok, 4 yıldır bu konuda neden bir şey yapmadılar, şimdi niye yakınıyorlar?

- Lise eğitiminin tek amacının sınavlara öğrenci hazırlamak olmadığı veli ve öğrencilere ne zaman anlatılacak?

- Anadolu liseleri o kadar kötü mü ki veli ve öğrenciler girmek için yıllarca para harcadıkları, dirsek çürüttükleri bu okullardan neden kaçıyorlar?

- Kapanmaları halinde öğrenci, öğretmen ve diğer çalışanları ne olacak?

- Üniversitelerde hemen her yıl 300 bin civarında kontenjan boş kalırken, hâlâ bu sınav yarışı niye?

Benzeri çok daha fazla soru sıralamak mümkün ama nereye kadar ve herkes bildiğini okumaya devam edecekse niye?

MEB, umarız bu konuya üretim odaklı, herkesi mutlu edecek adil bir çözüm getirir.

Örneğin, Üretim Liseleri’ne dönüşemezler mi? Ama şimdiki gibi şipşak liseler olarak değil!"

 

DAHA FAZLA HABER OKU