Prof. Aydın: Yavaş, HDP’den yüzde 60 destek alıyor

Kadir Has Üniversitesi’nin 26 ilde bin kişiyle görüşerek yaptığı “Türkiye Eğilimleri” araştırmasının koordinatörü Prof. Aydın sonuçlara dair değerlendirmede bulundu

Fotoğraf: Reuters

Prof. Dr. Mustafa Aydın, Kadir Has Üniversitesi’ndeki akademik bir ekip tarafından sürdürülen “Türkiye Eğilimleri” araştırmasının 2019 yılı sonuçlarını değerlendirdi.

Aydın, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın yerele odaklandığı ve birtakım sorunları hızla çözdüğü için, geniş kitlelerden bir destek aldığını ifade etti ve ekledi:

Yavaş, HDP’den bile yüzde 60 gibi yüksek bir destek alıyor. 

Yavaş’ın siyasi kimliğini öne çıkarmadığını ifade eden Aydın, “Bu yüzden destek alıyor zaten. İstanbul’da MHP ve AKP tabanı Ekrem İmamoğlu’na destek vermiyor ama Ankara’da bu iki partinin tabanı Mansur Yavaş’ı başarılı buluyor” değerlendirmesini yaptı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Aydın, Cumhuriyet’ten İpek Özbey’in sorularını yanıtladı.

“MHP’nin tabanı Tayyip Erdoğan’ın tabanı haline mi geliyor?” sorusunu yanıtlayan Aydın, “Tam tersi de olabilir. AKP tabanında hükümetin bazı politikalarına tepki varken, MHP tabanında yoksa bu Cumhurbaşkanı’nın MHP tabanına uygun politikalar izlediği anlamına geliyor. MHP’nin politikaları izlendiği için taban kendini daha mutlu hissediyor. Hükümet politikalarından daha fazla avantaj sağlar hale geldikleri için bunu destekliyorlar” dedi.

Özbey’in sorularına Aydın’ın verdiği yanıtların bir bölümü şöyle:

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi kime yaramış oluyor böylelikle?

Çok basitleştirirsek MHP’nin işine yaradığını söyleyebiliriz. Parlamenter sistemin küçük partisiyken, anahtar parti haline geldi. AKP’nin yüzde 40 oyundan daha önemli, MHP’nin yüzde 10’luk oyu. 

2019’da yerel seçimlerden zaferle çıkan Millet İttifakı oyunu yükseltmiş mi?

CHP, 2018’den 2019’a 7.5 puan artırmış. Şimdi 4 puan daha artırdığını görüyoruz. CHP’de bir yükseliş trendi var. Şimdiye kadar hiçbir anketimizde yüzde 33 düzeyinde çıkmamıştı.

Geçmiş dönemde anket yaparken AKP’nin Ankara ve İstanbul belediye başkanlarının karşılaştırıldığını görmedik hiç. Niye şimdi karşılaştırıyorsunuz?

İki farklı belediye başkanı modeli görüyoruz. Hem muhalefet hem de iktidar partisi davranışlarıyla bize şunu söylüyor: İktidardan muhalefete geçen belediyelerin başarısı bir sonraki genel seçimde o partinin başarısına büyük yansıma yapacak. Bu birinci neden. İkinci neden, özellikle Ekrem İmamoğlu özelinde çok fazla spekülasyon var. Kendisinin aslında potansiyel bir cumhurbaşkanı adayı olduğu, merkezi siyaset düşündüğü gibi. Böyle bir tartışma olunca, bunun üzerine soru sormamak gündemin dışında kalmak demektir. Üçüncü neden, Ekrem İmamoğlu modelinin sistemin en merkezinde yer alan Cumhurbaşkanı Erdoğan ile günlük siyaset üzerinden ve aslında İstanbul’u genel olarak ilgilendirmeyen Türkiye meseleleri üzerinden siyasete girdiğini görüyoruz. Diğer tarafta Ankara’ya baktığınızda sadece hizmete odaklandığını hissettiren bir belediye başkanı var. Bir de İzmir’de aslında yine yerele odaklı, yerelin de ötesinde biraz küresel konulara eğilen bir başka model var. O zaman bizim bu modellere bakmamız, hangisi daha başarılı diye sormamız gerekiyor.

Peki, hangisi daha başarılı?

Ankara’da Mansur Yavaş, yerele odaklandığı ve birtakım sorunları hızla çözdüğü için, geniş kitlelerden bir destek alıyor. Yavaş, HDP’den bile yüzde 60 gibi yüksek bir destek alıyor.

Ki kendisi ülkücü tabanlı bir siyasetçi...

Evet, ama siyasi kimliğini öne çıkarmıyor. Bu yüzden destek alıyor zaten. İstanbul’da MHP ve AKP tabanı Ekrem İmamoğlu’na destek vermiyor ama Ankara’da bu iki partinin tabanı Mansur Yavaş’ı başarılı buluyor.

Bu seçimlere yansır mı?

Eğer böyle devam ederlerse yansır tabii. Ama daha çok zaman var.

 

Cumhuriyet

DAHA FAZLA HABER OKU