Trump’tan New York çevresine deniz duvarı örme planına alternatif: Paspas ve kova kullanın

ABD Başkanı, New York'a deniz duvarının "aptalca olacağını" ve "korkunç görüneceğini" söyledi

ABD Başkanı Donald Trump, iklim değişikliğini inkar eden açıklamalarıyla tanınıyor (AFP)

New York'un etrafına yaklaşık 9,66 kilometrelik deniz duvarı inşa etme önerilerine iğneli bir cevap vererek karşı çıkan Donald Trump, şehir sakinlerini iklim değişikliği kaynaklı felaketlerle başa çıkmak için deniz duvarı örmek yerine “paspas ve kova” kullanmaya davet etti.

Daha önce küresel ısınmanın Çin'in icat ettiği bir "aldatmaca" olduğunu öne süren Trump, kendi memleketindeki deniz duvarı planlarını cumartesi gecesi Twitter'da “maliyetli, aptalca ve çevreye düşman” olarak yaftaladı.

Trump paylaştığı tweet'te şu ifadeleri kullandı:

Nadir fırtınalardan korunmak için New York çevresine inşa edilecek 200 Milyar Dolarlık (yaklaşık 1 trilyon 180 milyar TL) Devasa Deniz Duvarı, maliyetli, aptalca & çevreye düşman bir fikir, zaten lazım olduğunda da muhtemelen işe yaramayacak. (...) Üstelik korkunç görünecek. Üzgünüm, sadece paspaslarınızı ve kovalarınızı hazırlamanız gerek!

Dünya liderinin deniz suru için söylediği fiyat doğru değil; Amerikan Ordusu Mühendisler Birliği (USACE) surun inşasının 119 milyar dolara (yaklaşık 704 milyar TL) mal olacağını ve 25 yılda inşa edileceğini tahmin ediyor.

Trump'ın atıp tutması, iklim değişikliği nedeniyle deniz seviyesi yükselip azgın fırtınalar yaygınlaşarak en uç noktaya çıkarken New York'u koruyacak setle ilgili New York Times'ta yer alan haberin ardından geldi.

 

 

Toplanabilir kapılara sahip, insan yapımı adalardan oluşacak barikat şeklindeki deniz suru, bazı kesimlerden eleştiri aldı.

Habere göre söz konusu sur, şehri büyük gelgitler ve fırtınaların yol açtığı taşkınlardan kaynaklanan selden korumayacak. Ayrıca sur, şehrin ekolojisine zarar verebilecek kanalizasyon suyunu ve toksinleri de hapsedebilir.

Trump'a Twitter'dan cevap veren New York Belediye Başkanı Bill de Blasio, dünya liderinin “iklim değişikliğini inkar etmesinin” ölümcül olduğunu savundu.

Blasio şu ifadeleri kullandı:

'Paspaslar ve kovalar'. Sandy Kasırgası'nda komşularımızdan 44 kişiyi kaybettik. Bilirsiniz, o sırada siz de burada yaşıyordunuz. İklim değişikliğini inkarınız, korumak için yemin ettiğiniz kişiler için sadece tehlikeli değil, aynı zamanda ölümcül.

Deniz suru planları hala ilk aşamada ve Mühendisler Birliği, New York'u korumak için diğer seçenekleri de gözden geçiriyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Trump'ın yaptığı çıkış, bundan böyle Florida'da ikamet ettiğini açıkladıktan sadece birkaç ay sonra geldi. New York Times, Trump'ın vergi sebebiyle Florida'ya taşındığını öne sürmüştü.

Gazete, eyalet gelir vergisi veya veraset vergisi olmayan Florida'nın “öteden beri zenginlerin kuzeydoğudaki yüksek vergilerden kaçabileceği bir yer” olduğunu belirtmişti.

New York Şehri'nin Queens ilçesinde doğup büyüyen Trump, eski bir tweet'inde New York'taki siyasi liderlerin kendisine “çok kötü muamele ettiğini” öne sürmüştü.

Trump şöyle demişti:

Her yıl şehir vergisi, eyalet vergisi ve yerel vergiler için milyonlarca dolar ödememe rağmen... Çok az kişi benden kötü muamele görmüştür.

Başkan olmadan önce Trump, New York'ta yaşıyordu ama başkan olduğundan beri daha çok Florida'daki Mar-a-Lago mülkünde kalıyor.

Blasio, o sıralar Trump'ın yer değiştirmesiyle şöyle alay etmişti:

Dikkat et de çıkarken kapı çarpmasın. Trump geçmişinden kaçmaya çalışırken, en derin başsağlığı dileklerimiz Florida'nın güzel halkıyla birlikte.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU