Trump çiftçilere seslendi: Her zaman benimleydiniz, başardık

ABD Başkanı pazar yaptığı açıklamada tarım ihracatını artırmaya yönelik iki anlaşmayla atılan adımların ardından çiftçilere kendisini destekledikleri için teşekkür etti

ABD Tarım Bürosu Federasyonu'nun gerçekleştirdiği etkinliğe katılan Trump, çiftçilere seslendi (AP)

ABD Başkanı Donald Trump pazar günü yaptığı açıklamada yeni Kuzey Amerika ticaret anlaşmasını ve çiftçileri büyük oranda destekleyeceğini belirttiği Çin’le yürütülen bir diğer ticaret anlaşmasını överek, Çin’le  ticaret savaşında kendisini destekleyen çiftçilere teşekkür etti.

AP’nin aktardığına göre, ABD’nin diğer ülkelerle ticari ilişkilerini geliştireceği yönündeki kampanya vaatlerini hatırlatan Trump, “Başardık” dedi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Geçen hafta Çin’le imzalanan ve “Birinci Aşama” diye nitelendirilen anlaşmanın ardından ABD Başkanı, çiftçilerden sağlam bir destek aldığını belirtti. 

Geçen yıl ABD Tarım Bürosu Federasyonu’na seslendiğinde Trump, çiftçileri finansal açıdan zorluk yaşasalar da kendisini desteklemeye devam etmelerinde ısrar etmişti.

Teksas’ın Austin kentinde gerçekleştirdirdiği bu yılki konuşmasındaysa ABD Başkanı, çiftçilere “savaşta” kaldıkları için teşekkür etti. Trump, “Her zaman benimleydiniz, pes etmeyi hiç düşünmediniz ve başardık” ifadelerini kullandı. 

Cumhuriyetçi başkan 2020’de bir dönem daha ABD başkanı olarak seçilmeyi umuyor ve çiftçilerin de yer aldığı tabandaki desteğini artırmaya çalışıyor. Trump ayrıca çiftçilerin su haklarını korumaya yönelik adımlar atacağını duyurdu. 

Su tarımın can damarı ve su kaynağınızı her zaman koruyacağız.

Beyaz Saray’da çarşamba Çin’le imzalanan anlaşmaya göre Çin, ABD’den yaptığı tarım ürünleri, enerji ve imalat kalemindeki ithalat hacmini 2017’deki seviyesine nazaran 200 milyar dolar (yaklaşık 1 trilyon 180 milyar TL) artıracak. Anlaşmaya dair eleştiri öne sürenler Çin’in belirtilen hedefleri karşılayabileceği konusunda şüphe duysa da, ABD’nin belirttiğine göre tarım ürünlerine dair alımların hacminin yıllık 40 milyar dolara (yaklaşık 236 milyar TL) çıkması bekleniyor. 

Austin’de gerçekleştirilen etkinlikte Trump anlaşmayı “çığır açıcı” diye niteleyerek, “Şimdiye kadar gördüğünüz en iyi ürünü satacağız” dedi. Çiftçilere yönelik konuşmasında Trump ayrıca önceki yönetimlerin yapmadıklarını hayata geçirdiğini söyledi. 

Öte yandan, geçen hafta ABD Senatosu, NAFTA’nın yerini alacak ABD-Meksika-Kanada Anlaşmasını ezici çoğunlukla kabul etmişti. Yönetim, anlaşmayı özellikle otomobil endüstrisine yönelik fabrika üretiminin bir kısmını ABD’ye dönmesi amacıyla tasarlamıştı.

 

Independent Türkçe, AP

DAHA FAZLA HABER OKU