Albayrak: "Türkiye'nin kuru şu veya bu" demek bence doğru değil; TL rekabetçi olmalı

2019 Yılı Değerlendirme Toplantısı'nda konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, 2020’nin “ince ayar yılı” olacağını söyleyerek Türk Lirası’nın rekabetçi olması gerektiğini savundu

Fotoğraf: AA

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde düzenlenen 2019 Yılı Değerlendirme Toplantısı'nda konuştu.

Türkiye’nin yüzde 5’lik büyüme hedefinin “uçuk kaçık bir hedef olmadığını” söyleyen Albayrak, “2019'u tarihe geçecek bir yumuşak inişle inşallah bir büyüme ile geride bırakmış olacağız” dedi. 

Üç kamu bankasının da 2019’u kârla kapatacağını söyleyen Albayrak, “Özel bankalar başarılı bir 2019'u geride bırakmadılar, ancak 2019'u bilanço olarak iyi karlarla kapatacaklar” ifadelerini kullandı. 

“2020 ince ayarın yapıldığı yıl olacak” diyen Bakan, bilanço büyüklüğünde ilk 10 banka listesinde değişiklik yaşanacağını Vakıfbank’ın ilk üç içinde yer alabileceğini belirtti. 

Kurda stabilizasyon sağlandığını belirten Bakan "Türkiye'nin kuru 'şu veya bu demek' bence doğru değil. Ben hep şunu ifade etmeye çalışıyorum; Türk Lirası rekabetçi bir kur olmalı" diye konuştu. 

Berat Albayrak ekonominin değişim ve dönüşümünü destekleyecek kredi paketlerinin 2020'de "şartları, vadesi ve faizlerinin iyileşerek devam edeceğini" söyledi. 

Albayrak ayrıca, İsviçre’de yarın başlayacak Davos Zirvesi’ne katılacağını söyledi.

"Kanal İstanbul’un finanse edilebilirliği noktasında sıkıntı görmüyorum"

Kanal İstanbul'a yönelik soruyu da yanıtlayan Albayrak, şunları kaydetti:

Kanal İstanbul’un ekonomik tarafı gündem işgal etmesi gereken bir husus değil. Hayatını 'olmazlar' üzerine konumlandıran bir siyasetle muhatap olduğunuz zaman, ben meseleye pozitif yaklaşım gösterme tarafında olduğum için hiçbir zaman bu polemiklerin içerisinde olmadım. Kanal İstanbul’un sadece stratejik olarak değil, ekonomik olarak da çok önemli bir proje olduğunu düşünüyorum. Kanal İstanbul’un finanse edilebilirliği noktasında bir sıkıntı görmüyorum, makul ve yapılabilir bir proje.


Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU