Küresel araştırma: Kapitalizm faydadan çok zarar veriyor

İş çevrelerinin ve siyasi liderlerin Davos’ta Dünya Ekonomik Forumu’nda bir araya gelmesinden önce yayımlanan ankete göre insanların çoğunun kapitalizmin zarar verdiğini düşündüğü ortaya çıktı

Dünya Ekonomik Forumu'nun bu yılki zirvesi "uyumlu ve sürdürülebilir bir dünyanın tarafları" temasıyla açılacak (Reuters)

İsviçre’nin Davos kasabasında 50. kez düzenlenecek Dünya Ekonomik Forumu öncesinde yayımlanan ankette dünya genelinde insanların çoğunluğunun kapitalizmin faydadan çok zarar verdiğini düşündüğü ortaya kondu. 

Yaklaşık 20 yıldır on binlerce insanın temel kurumlara duyduğu güveni ölçen Edelman Güven Barometresi bu yıl ilk kez kapitalizmin kendisinin nasıl değerlendirildiğine yönelik anket gerçekleştirdi.

Çalışmanın yazarları, daha önce gerçekleştirilen ve artan eşitsizlik hissinin ortaya konduğu çalışmaların kendilerini, bu durumun Batı’nın kapitalist demokrasilerine yönelik daha fazla şüphe uyandırıp uyandırmadığı yönünde soru sormaya teşvik ettiği söyledi. 

ABD’li iletişim şirketi Edelman’ın gerçekleştirdiği çalışmanın baş araştırmacısı David Bersoff, “Sorunun cevabı evet” dedi.

İnsanlar bugün sahip olduğumuz ve içinde yaşadığımız dünyanın iyi bir gelecek için en uygun şekilde kullanılıp kullanılmadığını sorguluyor.

ABD, Fransa, Çin, Rusya gibi farklı sistemlerle yönetilen 28 ülkeden 34 bin kişiyle görüşülen ankette, katılımcıların yüzde 56’sının “kapitalizmin mevcut haliyle dünyaya faydadan çok zarar verdiğini” düşündüğü belirtildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ulusal bazdaysa kapitalizme olan güvenin en düşük olduğu ülkeler yüzde 75 ve 74’le sırasıyla Tayland ve Hindistan. Öte yandan Fransa da yüzde 69’la onları izliyor. 

Yalnızca Avustralya, Kanada, ABD, Güney Kore, Hong Kong ve Japonya’da çoğunluk kapitalizminde faydadan çok zarar verdiği fikrine karşı çıkıyor. 

Anket ayrıca şu ana kadarki bir dizi benzer kaygıyı da doğruladı. Bunlar arasında teknolojik ilerlemenin hızına ve iş güvencesizliğine dair endişeler, medyaya güvensizlik ve hükümetlerin günümüzün problemleriyle ilgilenmediğine dair algı yer alıyor. 

Ortaya konan verilerde ayrıca belirgin fikir ayrılıkları da söz konusu. Örneğin Asyalılar ekonomik beklentiler açısından dünyanın geri kalanındakilere kıyasla daha iyimser. 

Edelman CEO’su Richard Edelman, “İş dünyası, popülist ve partizan hükümetlerin bıraktığı boşluğa yerleşti. Hissedarların karlarına yoğunlaşan özel ilgiyle artık her zamanki iş anlayışı mümkün olamaz” ifadelerini kullandı. 

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU