Çin, tek kullanımlık plastikleri tedavülden kaldıracak

Çin, bu maddenin üretimi ve satışıyla ilgili kısıtlamaları artırdı

Tek kullanımlık plastikler, Birleşmiş Milletler tarafından dünyanın en büyük çevresel sorunlarından biri olarak sınıflandırılıyor (Reuters)

Çin, ülkenin en büyük çevre sorunlarından biriyle mücadele etmek amacıyla tek kullanımlık plastik ürünleri kaldırmaya yönelik aldıkları tedbirleri açıkladı.

Ülkede her gün yaklaşık 60 milyon paket servisi yemek kabı çöpe gidiyor ve yüksek miktarlarda işlenmemiş plastik atık ya çöp sahalarına yığılıyor ya da nehirlere atılıyor.

Çin'de yaşayan ortalama bir kişi, ortalama bir Amerikalının yaklaşık yarısı kadar katı atık üretse de Asya ülkesi çok daha büyük bir nüfusu barındırıyor.

Devlet planlamacısı, pazar günü yaptığı açıklamada, Çin'in tek kullanımlık plastik ürünlerin üretimi, satışı ve kullanımıyla ilgili kısıtlamaları artırdığını bildirdi.

Tek kullanımlık plastikler, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından dünyanın en büyük çevresel sorunlarından biri olarak sınıflandırılıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yeni planı yayımlayan Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu'yla Ekoloji ve Çevre Bakanlığı, plastik torbaların 2020 sonuna kadar Çin'in tüm büyük şehirlerinde, 2022'deyse tüm şehir ve kasabalarında yasaklanacağını belirtti.

Taze ürün satan pazarlar 2025'e kadar yasaktan muaf tutulacak. Paket servisi olan restoranlardan plastik kaplar ve plastik kurye paketleri gibi diğer ürünler de aşamalı olarak kaldırılacak.

Restoran endüstrisinin 2020 sonuna kadar tek kullanımlık pipet kullanması yasaklanacak. Çin'deki kasabalar ve şehirler, 2025'e kadar restoran endüstrisinde tek kullanımlık plastik ürünlerin tüketimini yüzde 30 oranında azaltmak zorunda.

Bazı bölge ve sektörler de plastik ürünlerin üretimi ve satışı konusunda kısıtlamalarla karşılaşacak ama bunların hangi coğrafi bölgelerde oldukları henüz belli değil.

Çin, ayrıca tüm plastik atıkların ithalatını yasakladı.

 

 

Tarımda kullanılan 0,01 mm kalınlığın altındaki plastik filmlerin yanı sıra 0,025 mm kalınlığın altındaki plastik torbaların da üretimi ve satışı yasaklanacak.

Çin halihazırda geri dönüşüm oranlarını artırıyor ve atıkla mücadelesinin bir parçası olarak daha fazla ürünün yeniden kullanılmasını sağlamak için onlarca "çok amaçlı kaynak kullanım" tesisi inşa ediyor.

Çin'in kıyı sularını kirleten plastik miktarı, hükümetin çöplerin ülkenin nehirlerine bırakılmasını önleme çabası sonrasında hızla arttı.

Çevre Bakanlığı'na göre, 2018'de Çin kıyılarında bir önceki yıla göre yüzde 27 artışla 200 milyon metreküpten fazla atık bulundu.

Ajanslardan da yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU