Avustralya yangınları, Mısır piramitlerinden önce inşa edilmiş kültür balıkçılığı sistemini ortaya çıkardı

Keşfin ışığında yeni bir saha araştırması yapılacak

Gunditjmara halkının oluşturduğu Budj Bim Kültürel Peyzajı ve taşla kaplı kanal ve havuzlar (Gunditj Mirring Traditional Owners Aboriginal Corporation)

Avustralya yangınları, yerli halk tarafından inşa edilmiş eski bir kültür balıkçılığı sistemini ortaya çıkardı. Sistemin, Mısır Piramitleri'nden önceye ait olduğu düşünülüyor.

Budj Bim Kültürel Peyzajı, Victoria eyaletinin güney batısında yer alıyor ve Gunditjmara halkının yılanbalığı toplamak için kurduğu taşla kaplı bir dizi kanal ve havuz içeriyor. Saha, 2019 itibarıyla UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne eklendi.

Söz konusu karmaşık kültür balıkçılığı sisteminin bazı bölümleri de yaklaşık 6 bin 600 yıl öncesine ait taş konutlara dair kanıtlar sunuyor.

Fakat aralıkta başlayan ve ancak geçen hafta kontrol altına alınabilen orman yangını sonrasında, daha önce bitki örtüsü altında gizli kalan başka arkeolojik sahalar tespit edildi. Bu alanların da kültür balıkçılığı sisteminin parçası olduğu düşünülüyor.

Gunditj Mirring Traditional Owners Aboriginal Corporation'ın proje yöneticisi Denis Rose, yangın ilk çıktığında sistemi nasıl etkileyeceğinden endişelenmediğini söyledi.

ABC'ye konuşan Rose şu ifadeleri kullandı:

Burada binlerce yıl önce de kesinlikle birçok yangın oldu. En büyük endişemiz yangın sonrasındaki etkiydi ve orada hala yapacak işlerimiz var. Ağaçlar için endişeliydik; özellikle dalyan sistemlerinin ve bağlantılı taş ev sahalarımızın içinde ve çevresinde büyüyen daha uzun ağaçların zayıflayıp zarar görmesinden, belki de devrilmesinden ve köklerinin bu antik taş yapıları altüst etmesinden. 

Yeni keşfin ışığında, yerli korucularla birlikte çalışacak arkeologlarla ve özel yazılım kullanan hava fotoğrafçılığıyla yeni bir araştırma yapılacak.

Rose, keşfin olumlu olduğunu ve yangın ülkenin diğer bölgeleri kadar şiddetli olmadığı için de şanslı olduğunu belirtti.

Rose,“Burada hayli şanslıyız. Kesinlikle Avustralya'nın doğu bölgelerindeki hasar ve yıkımla kıyaslanamayacak, nispeten daha az şiddetli yangınlar gerçekleşti. Bu yangınlar ormanı bütünüyle kavurmak yerine çalıları yaktı" diye ekledi.

Bilim insanları, ısınan iklimin ada kıtaya çok büyük değişiklikler getirirken orman yangınları krizinin Avustralya'nın doğal görünüşünü kalıcı olarak bozduğunu söylüyor.

 

ap.jpg
Viktorya eyaletindeki Doğu Gippsland'de yangınlar nedeniyle oluşan duman yükseliyor (AP)

 

İşletme sahiplerinin gelecek aylara uzanan rezervasyon iptallerinden endişe duyduğu sırada, Avustralya hükümeti pazar yaptığı açıklamada, bitmek bilmeyen orman yangınlarından çok kötü etkilenen turizm sektörüne finansal destek sağlayacağını açıkladı.

Avustralyalı turizm kuruluşlarının tahminlerine göre, son dönemde yağmurlar biraz rahatlatsa da, sektörün yangınlardan gördüğü zarar 1 milyar dolara (yaklaşık 5 milyar 890 milyon 800 bin TL) yaklaştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu ay yangın, Güney Avustralya kıyılarının yakınındaki 200 bin hektardan (494 bin dönüm) fazla alanı "yeryüzündeki cehennem" diye betimlenen alevlerle kavurdu.

Yağmurlar, Avustralya'nın doğu ve güney kıyılarındaki yangınların sayısını haftalardır ilk kez 100'ün altına düşürdü ve Almanya'nın yaklaşık üçte biri kadarlık alanı yakıp kül eden felaketi hafifletti.

Yangınlarda 29 kişi hayatını kaybederken milyonlarca hayvanın da öldüğü tahmin ediliyor.

Melbourne ve Victoria eyaletinin yangından etkilenen diğer bölgeleri şiddetli yağmurlara hazırlanırken,yangının çıkardığı dumanların şehirde pazartesi başlayacak Avustralya Açık turnuvasını engelleyeceğine dair endişeler azaldı.

Ajanslardan da yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kaldırarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world/australasia

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU