Çin, ABD’nin Huawei’ye yönelik suçlamalarının arkasında siyasi manipülasyonun yattığını savundu

Huawei, Amerikan şirketi T-Mobile’a ait ticari sırları çalmak ve bankaları dolandırmakla suçlanıyor

ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşı kızıştı, Huawei şirketi ile Mali İşler Direktörü'ne dava açıldı. (Fotoğraf: AA)

Çin Dışişleri Bakanlığı da ABD Adalet Bakanlığı'nın Huawei Mali İşler Direktörü Mıng Vancou'ya dava açmasından endişe duyduğunu açıkladı. 

 

Çin teknoloji devinin, "yalan söyleyerek bankaları yanlış yönlendirmek", "kara para aklamak" ve "para transferi dolandırıcılığı" gibi suçlarla adaleti engellediği öne sürülmüştü.

ABD ayrıca Huawei'in Mali İşler Direktörü (CFO) Mıng Vancou'yu da İran’la ticari faaliyetler konusunda kendilerini yanlış yönlendirmekle suçlamış, 13 ayrı suçtan yargılanan Mıng'ın ABD'ye teslimi için resmi başvuruda bulunulduğu belirtildi.

Huawei CFO'su Mıng, 12 Aralık'ta Kanada'da çıkarıldığı mahkemede 10 milyon Kanada doları kefalet ödeyerek serbest kalmıştı. Mıng'ın ABD'ye iadesi davası 6 Şubat'ta Vancouver kentinde başlayacak.

Çinli firma, ABD'nin şirketlerine yönelik suçlamalarından büyük hayal kırıklığı duyduklarını belirterek suçlamaları reddetti. Pekin ise ABD’nin Huawei'e yönelik suçlamalarının ardında siyasi manipülasyonun yattığını savunuyor ve Kanada'ya Mıng'ı serbest bırakması çağrısı yapıyor. 

Huawei firmasının geçtiğimiz yıl akıllı telefon satışı rakamlarında Apple’ı geride bırakması nedeniyle ABD'nin Çin teknoloji devine asılsız suçlamalar yönelttiği de öne sürülüyor.

 

Huawei, Apple’ı geçti: Yüzde 15,8’lik pazar payına karşı yüzde 0,7

Huawei ile Apple arasındaki ticari savaş tüm hızıyla sürerken 2018'de Çinli firma akıllı telefon satışlarında Amerikan rakibinin hayli önüne geçti.

Geçtiğimiz yılın ikinci çeyreğinde uluslararası araştırma şirketleri International Data Corporation (IDC), Counterpoint Research, IHS Markit and Canalys akıllı telefon üreticilerinin satış verilerini açıkladı. Buna göre Samsung’un ardından dünyanın en büyük ikinci akıllı telefon üreticisi olan Apple, bu ünvanı Huawei’ye kaptırdı.


Verilerde, Huawei’nin 54,2 milyon akıllı telefon ürünü satışı gerçekleştirerek yıllık yüzde 40,9 büyüme gösterdiği, Apple’ın ise 41,3 milyon satışla bir önceki yıla göre yalnızca 0,7 büyüdüğü yer aldı.

Huaewi’nin pazar payı yüzde 15,8 olurken,  Apple’ın  ise yüzde 12,1 oldu.

Son yedi yılda ilk kez bir firma, Samsung ve Apple’ın ilk iki sırayı paylaştığı listede ismini bu iki teknoloji devinin arasına yazmayı başardı.
 

DAHA FAZLA HABER OKU