Yeni Şafak yazarı: Kanal İstanbul, harcanacak paraya değecek mi?

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Turhan, Mehmet Acet'in sorularını yanıtladı: Projenin maliyetini 4 yılda geri kazandırmasını bekliyoruz. 20 yılda ise, 60 milyar dolar getirecek

Fotoğraf: Twitter

Yeni Şafak gazetesi yazarı Mehmet Acet, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu arasında sık sık tartışma konusu olan Kanal İstanbul’a dair soruları köşesine taşıdı.

Acet, insanların aklında “Bu proje için harcanacak paraya değecek mi?” sorusunun olduğunu belirtirken Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan’a yönelttiği soruların cevaplarını yazdı.

Acet, köşesinde şunları aktardı:

Bakan Turhan, “Kanal İstanbul için harcanacak paraya değecek mi” soruma şu yanıtları veriyor:

* Projenin 15 milyar dolar maliyeti var (aşağı yukarı 85 milyar lira). Bittiğinde buraya harcayacağımız paranın katbekat fazlasını getirecek.

* Projenin maliyetini 4 yılda geri kazandırmasını bekliyoruz. 20 yılda ise, 60 milyar dolar getirecek.

Kanal İstanbul’un nasıl bir vizyonla projelendirildiğini anlamak için doğru karşılaştırma İstanbul Havalimanı üzerinden yapılabilir.

Çünkü iki projenin de benzer hedefleri var.

Turhan’ın “İstanbul Havalimanı'nı yapanlar devlete 1 milyar avronun üzerinde para ödeyecekler” şeklinde bir ifade kullandığını söyleyen Acet, bakanın şöyle devam ettiğini yazdı:

İstanbul havalimanını yaptık, burada devletin cebinden 1 kuruş çıkmadı. Şu anda 1 milyar Euro’nun üzerinde devlete para veriyor. 25 yıl sonrada bu tesisin anahtarını bana verecek ve gidecek. Buraya 4 milyar Euro yatırım yaptı, 5,5 milyar Euro daha yatırım yapacak ve gidecek.

Yeni Şafak

DAHA FAZLA HABER OKU