Hamas, Gazze'yi güvenlik kameralarıyla izliyor

Kameralı genel kontrol sistemi, bankalar ve uluslararası kurumların yanı sıra çeşitli mağazalarda olduğu gibi Gazze Şeridi’nde de yeni bir durum değil

10 Ocak 2020 tarihinde Gazze şehrinden çekilen bir fotoğraf / Fotoğraf: AFP

İsrail ordusuna bağlı özel kuvvetlerin Kasım 2018’de Gazze Şeridi’ne sızması sonrası, 2007 yılından bu yana Hamas Hareketi kontrolünde olan İçişleri ve Milli Güvenlik Bakanlıkları, ‘takip operasyonları gerçekleştirmek ve büyük olayları soruşturmak’ için kamuya açık alanlara güvenlik kameraları yerleştirmeye ihtiyaç duyuyor.

Yakın bir zamandır Gazze’deki güvenlik organları, olası bir acil durumda güvenliği sağlamak ve soruşturma operasyonlarını kolaylaştırmak amacıyla Gazze Şeridi’ndeki farklı bölgelerde sınıra yakın sokaklar ve mahalleleri takip etmeye başladı.

Kameralı genel kontrol sistemi, bankalar ve uluslararası kurumların yanı sıra çeşitli mağazalarda olduğu gibi Gazze Şeridi’nde de yeni bir durum değil. Zira bölgede her gün kameralar ve takip mekanizmaları kontrol edilirken, ayrıntılı kayıtlar da alınıyor.

Gizli operasyonları ortaya çıkarma planı

Söz konusu güvenlik önlemlerine paralel olarak, İçişleri Bakanlığı’na bağlı güvenlik organları, hayati öneme sahip bölgeleri ve kırılgan noktaları izleme kararı aldı. İçişleri ve Ulusal Güvenlik Bakanlığı Merkezi Operasyonlar Genel Müdürü Tuğgeneral Fayek el-Mabhuh, “Gazze Şeridi’nde izleme sistemi kurma fikri, güvenlik ve istikrar durumunun güçlendirilmesi amacıyla ortaya çıktı. Vatandaşlara daha fazla güven ve huzur vermek hedefleniyor” dedi.

Mabhuh, “Buna binaen güvenlik organları, hayati öneme sahip bölgelerin gözetimi için kapsamlı bir plan geliştirmiştir. Bu meseleyi takip etmekle sorumlu İçişleri Bakanlığı, kameraların kurulum görevlerini yerine getirmede uzun bir yol kat etti” ifadelerini kullandı.

Güvenlik organlarının yardımıyla Gazze Şeridi’nde takip mekanizmalarının dağıtılması, İsrail’in ajanları aracılığıyla gerçekleştirdiği operasyonların çoğunluğunu açığa çıkardı, cinayet ve suikastların arkasındaki isimlerin takibine katkı sağladı ve aynı zamanda hırsızlık faaliyetlerinin de azalmasını sağladı.

İzleme cihazı çeşitleri

Independent Arabia da Gazze’nin neredeyse her köşesine yerleştirilen kameralarla ilgili gelişmeleri takip ederken, kameraların 3 kategoriye ayrıldığını öğrendi. Bu çerçevede ilk olarak özel kurumlara, şirketlere, mağazalara ve evlere kameralar yerleştirilirken, bu kameraların yerleştirilmesinin de İçişleri Bakanlığı’nın iznine bağlı olduğu belirtildi.

İkinci olarak, Ulaştırma ve Haberleşme Bakanlığı’nın iznine bağlı şekilde, özel araçların ve toplu taşımaların yasal faaliyetlerini takip amacıyla sokaklara kameralar yerleştirildiği aktarıldı. Trafik kazalarını takip için de bu kameralara başvuru yapılıyor. Bu kameralar, son günlerde yoğun şekilde kullanılmaya başlandı.

Üçüncü olarak İçişleri ve Milli Güvenlik Bakanlığı’nın iznine bağlı şekilde, genellikle kamu alalarında, hayati öneme sahip bölgelerde, halk pazarlarında ve İsrail’e yakın sınır ve kırılgan bölgelerde bu kameralar kullanılıyor. Bu bağlamda Fayek el-Mabhuh, bu yöntemle güvenlik ve istikrar halini artırmak için baskı ve kontrolün yoğunlaştırılmasının amaçlandığına dikkati çekti.

İçişleri Bakanlığı Merkezi Operasyonlar Genel Müdürü, takip cihazlarının depolama kaynaklarının birbirleriyle bağlantılı olduğunu vurguladı.

Bu çerçevede Gazze’deki güvenlik organları, sahiplerine bakmaksızın tüm sabit disklerden kaydedilmiş verilere ulaşabilir ve ihtiyaç halinde ya da acil durumlarda diğer bakanlıklarla da işbirliği yapabilir.

Güvenlik gerekçesi

İçişleri Bakanlığı, güvenlik gelişmelerine ayak uydurma ve güvenlik önlemlerini güncelleme çerçevesinde Gazze’yi kameralarla donatma yöntemine başvurdu. Bu durum, güvenlik birimlerinin sürekli uyanıklık halinde olduğunun da bir kanıtı oldu.

Ancak bazı vatandaşların, bu kameraların yerleştirilmesinden memnun olmadığı da açık. Bu çerçevede Gazze sakini Halid, “Aslında, sokaklardaki kameraların çoğalmasından rahatsızız. Bunlara, acil bir güvenlik ihtiyacı duyulmuyor. Kameraların yalnızca güvenlik alanlarında olması yeterlidir” dedi.

Öte yandan siyasi analist Talal Okal ise “Gazze, İsrail ile bir çatışma yaşıyorken, sokaklara kameraların yerleştirilmesi haklı bir uygulama. Gerekli korumanın sağlanması, güvenlik önlemlerinin alınması ve tüm bilgilere en düşük maliyetle ve en hızlı şekilde erişim sağlanması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

İsrail ihlali sorunu

Öte yandan İsrail’in, modern teknolojik donanımı ve yazılımı sayesinde kameralara nüfuz edebildiği ve görüntülere ulaşabildiği göz önüne alındığında, izleme cihazlarına ilişkin çeşitli endişeler de mevcut. Güvenlik analisti Hıdır Abbas’a göre İsrail, ihtiyaç duyduğu bilgiye hiç çaba harcamadan ulaşabilir.

Kameralara ilişkin güvenlik endişelerinin varlığına rağmen güvenlik kameraları, aynı zamanda birçok olayın aydınlatılmasına katkı sağladı. Bu çerçevede Fayek el-Mabhuh, kameralar sayesinde Gazze’deki güvenlik durumunun istikrarlı hale ulaştığını belirtti.

2019 yılında güvenlik birimleri, İçişleri Bakanlığı ekiplerinin de katılımını gerektiren olaylara dair yaklaşık 40 bin çağrı aldı ve 19 binden fazla operasyon gerçekleştirdi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Kübra Şahin

independentarabia.com/node/86786

DAHA FAZLA HABER OKU