Nepal'de kayıp dağcıları arama çalışmalarına çığ engeli

Annapurna Dağı'nda şimdiye kadar yaklaşık 200 tırmanışçı kurtarıldı

Tırmanışçılar Deurali'yi vuran çığın ardından kurtarılmayı bekledi (Reuters)

Nepal'daki gözde tırmanış rotalarından birinde kaybolan 7 kişi için yürütülen arama çalışmaları, yeni çığların ortaya çıkardığı tehlikeler nedeniyle askıya alındı.

Dört Güney Korelinin yanı sıra üç Nepalli rehberin cuma günü Annapurna Dağı'ndaki popüler bir tırmanış rotasını vuran büyük bir çığa kapıldıkları düşünülüyor.

Yetkililer rotanın başka kısımlarından 200 kadar tırmanışçının kurtarıldığını ve bu kişilerin helikopterlerle güvenli yerlere taşındığını bildirdi.

Turizm Bakanlığı yetkililerinden Meera Acharya pazar günü yaptığı açıklamada, daha küçük boyutlarda yaşanan yeni çığların kurtarma ekiplerinin kayıp tırmanışçıların en son görüldüğü alana yaklaşmasını tehlikeli hale getirdiğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Güney Koreli Yonhap Haber Ajansı'na göre, çığın gerçekleştiği alanda kar kalınlığının 5 metreye kadar ulaşması nedeniyle cumartesi günü de kurtarma çalışmaları ertelenmişti.

Helikopterlerin ve 10 ilave polis memurunun da katılacağı arama kurtarma faaliyetleri, kar ve buz düşüşü sonlanır sonlanmaz yeniden başlayacak.

Hafta başında gerçekleşen yağmur ve kar yağışlarının ardından cuma günü görülen çığ, bin 230 metre yükseklikte meydana geldi. Annapurna Dağı, Himalayalar'daki en yüksek zirvelerden birine sahip.

Kayıp tırmanışçılar Güney Koreli 9 öğretmen ve onların 3 Nepalli rehberini içeren bir ekibin parçasıydı. Ekibin geri kalan 5 üyesi emniyette ve bir kulübede kalıyor.

Güney Kore Dışişleri Bakanı, öğretmenlerin gönüllü bir çalışma için Nepal'de bulunduklarını ifade etti.

Güney Kore, iki hükümet çalışanının yanı sıra bir eğitim kurumu ve bir turizm acentasından yetkililerden oluşan acil durum müdahale ekibini, arama faaliyetlerine destek olmaları için Nepal'in başkenti Katmandu'ya sevk etti.

Devlet Başkanı Moon Jae-in kayıp tırmanışçıların bulunması için ellerinden gelen her şeyi yapmacakları sözünü verirken, "Yeni ay yılı yaklaşırken kayıp kişileri ve onların aileleri düşünüyorum" dedi.

Ajanslardan da yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU