Dar sokaklardaki yangınlara çözüm: Elektrikli mini itfaiye aracı

Arka sokaklarda çıkan yangınlara çözüm: Minik elektrikli itfaiye aracı

Mini itfaiye aracı Mumbai veya Tokyo’daki gibi dar arka sokaklarda çıkan yangınlar için tasarlandı (Panasonic)

Panasonic kusuruz görüntü kalitesine sahip muhteşem televizyonlardan dayanıklı dizüstü bilgisayarlara ve gerçek anlamda üstün kameralara kadar muazzam ürünler üretiyor.

Las Vegas'taki Tüketici Elektroniği Fuarı’nda (CES) şirketin basın toplantısını canlı izleyen herkesin bileceği gibi, daha teknolojiyi görmeden hayran kalabileceğiniz çok şey vardı.

Olimpiyat yıldızlarını barındıran Team Panasonic kesinlikle dikkat çekiciydi. Üstelik Michael Phelps de onlarla birlikteydi. Görünürde sahne Star Wars isyancıları ve imparatorluğun Stormtrooperları tarafından işgal edilirken BB-8 robotu da gösterinin doruk noktasında sahnede yuvarlandı. Evrende düzeni yeniden sağlamak ve tabii Panasonic'in Disney’in Star Wars tema parkı deneyimlerine katılımının reklamı için oradaydılar.

Ancak en çekici açıklama sona doğru geldi. Panasonic uzun zamandır yeniden şarj edilebilir piller üretmekle ilgileniyor. Kameralar, akıllı telefonlar, tıraş makineleri, diş fırçaları ve benzeri şeylerin yanı sıra akıllı şehirlerin veya akıllı otobanların bileşenleri gibi daha büyük projeler için de piller üretiyor.

Her neyse, bazı canlı yayınlarda ekranın solundaki gizemli siyah örtü büyük bir televizyonu değil küçük bir itfaiye aracını gizliyordu. Tropos Motors'la birlikte üretilen araca, Tropos FRV İtfaiye Aracı ismi verildi. FRV’nin açılımıysa Yangın Araştırma Aracı (Fire Research Vehicle).

Küçük dedimse de insanları taşıyacak kadar büyük bir araç; oyuncak filan değil. Ancak araç, geleneksel itfaiye araçlarının yanında yavrusu gibi duruyor. Bu da onun önemli artılarından biri.

 

david-phelan-fire-engine.jpeg

Gazeteci David Phelan minyatür itfaiye aracını deniyor (The Independent)

 

Mumbai’de veya Tokyo’da son derece dar bir arka sokakta yangın çıktığında bu araç oraya girebilir. Yaklaşık 2 metre yüksekliğiyle birçok otoparka girebilen araç, 137 cm'lik genişliğiyle dar alanlar için de mükemmel.

Panasonic’in dahili sadece şarj edilebilir pillerle kalmıyor: Araçta sürücünün dirseğinin hemen yanında yer alan Panasonic Toughbook tableti de acil durum bilgisini aktarıyor.

Gelişmiş analizler sürücünün pilin sağlamlık durumunu bilmesini sağlıyor ve hırsızlığa veya kurcalanmaya karşı da koruma sağlıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Aküyle çalışan araç 192 km yol kat edebiliyor ve maksimum hızı saatte 65 km'nin biraz üzerine çıkabiliyor. 470 litrelik su deposuna sahip araç, bu içeriği gazla çalışan su pompasıyla dağıtıyor.

Aracın başka bir artısı daha var. Tropos Motors'a göre tam boyutlu bir itfaiye aracının 500 bin dolara (yaklaşık 3 milyon TL) mal olduğu durumda bu aracın maliyeti, söz konusu rakamın 10’da birine denk geliyor. 50 bin dolar (yaklaşık 300 bin TL) epey ucuz.

Bütün bunlar, bir sonraki yıl CES'ten ne çıkacağını tahmin bile edemeyeceğimizi göstermekle kalmıyor, Panasonic’in daha az kirli, daha gelişmiş şehirlere ilişkin taahhüdünün gerçek olduğunu da kanıtlıyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU