Medresede silahlı saldırıya uğrayan Nakşibendi şeyhi yaşamını yitirdi

Bitlis’in Güroymak ilçesinde yaşayan ve Nakşibendi tarikatının ileri gelenleri arasında yer alan Şeyh Abdülkerim Çevik, uğradığı silahlı saldırıda yaşamını yitirdi

Abdülkerim Çevik / Fotoğraf: AA

Bitlis'in Güroymak ilçesinde yaşayan kanaat önderi ve Nakşibendi Tarikatı’nın ileri gelenlerinden Şeyh Abdülkerim Çevik, medrese olarak kullanılan mescidinde silahlı saldırıya uğradı.

Çevik kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi.

Olayın ardından gözaltına alınan ve saldırıyı gerçekleştirdiği iddia edilen Y.Ş.’nin üzerinde üç adet ruhsatsız silah bulundu.

Bitlis Valisi Oktay Çağatay ve İl Emniyet Müdürü Yaman Ağırlar da hastaneye giderek olay hakkında bilgi aldı.

Sevenlerinden oluşan yüzlerce kişi de hastaneye akın etti.

Cenazeye binlerce kişi katıldı

Hastanedeki işlemleri sonrası yakınları tarafından teslim alınan Çevik'in cenazesi, Erentepe Mahallesi'ndeki Şeyh Masum Camisi'ne getirildi.

Çevik'in cenazesi, İl Müftüsü Mehmet Faysal Geylani'nin kıldırdığı namazın ardından Şeyh Abdurrahman-i Taği Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Çevik'in cenazesine binlerce kişi katıldı.

nakşibendi şeyhi cenaze AA
Fotoğraf: AA

 

Arazi anlaşmazlığında arabulucuydu iddiası

Çevik’in arazi anlaşmazlığıyla ilgili iki aile arasında arabulucu olduğu ancak sonuçtan memnun kalmayan taraflardan birinin saldırısına uğradığı öne sürüldü.

Nakşibendî şeyhi Muhammed Ziyaeddin'in torunu olan Çevik, bölgede kanaat önderi olarak da biliniyordu.

 

müfid.png
Müfid Yüksel / Independent Türkçe

 

Çevik’in akrabası Müfid Yüksel: “Sıradan bir cinayet değil”

Çevik ile akraba olan araştırmacı yazar Müfid Yüksel, cinayetin medresede yaşandığını belirterek, olayla ilgili ilk iddiaları şöyle aktardı:

İki aile arasındaki arazi anlaşmazlığı nedeniyle arabuluculuk yapıyor. Bizim geleneğimizde arabuluculuk yapılan yere silah sokulduğu görülmemiştir. Sıradan bir olay değil. Tıpkı İsmailağa Cemaati’nde Bayram Ali Öztürk Hoca’nın öldürülmesi gibi perde arkasında başka bir şey olan planlı bir cinayet.

Süleyman Soylu: Çok hüzünlüyüm...

Çevik’in öldürülmesinin ardından Süleyman Soylu, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda Çevik’in fotoğrafını paylaşılarak şöyle dedi:

“Bir alimin ölümü bir alemin ölümüdür. Bitlis Güroymak (Norşin) Medresesi Başmüderrisi Seyda Abdülkerim Çevik Allah’a yürüdü. Allah rahmet eylesin...

Şeyh Abdülkerim Çevik kimdir?

Altı yaşında Kur’an ve medrese eğitimine başladı. 1988 yılından itibaren, Seyda Burhaneddin’in Başmüderrisliğini yaptığı Siirt/Tillo Medresesinde eğitimine devam ederek 1991 yılında ilim icazetini aldı. Norşin medresesinde Başmüderris olarak çalışmalarını sürdürdüyordu. Aynı zamanda Anadolu Üniversitesi İlahiyat ve Sosyoloji bölümleri mezunuydu.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU