Çin: Yeni virüsün kaynağı belirsizliğini koruyor

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu ülkede 60’tan fazla kişiye bulaşan ve SARS’la aynı aileden gelen yeni korona virüsünün kaynağının henüz tespit edilmediğini duyurdu

Çin, SARS benzeri virüsün yol açtığı salgının kontrol edilebilir düzeyde olduğunu açıkladı (AFP)

Reuters haber ajansının aktardığı bilgilere göre konuyla ilgili ilk kez açıklama yapan Çin Ulusal Sağlık Komisyonu, ülkede en az 62 kişiye bulaşan yeni koronavirüsünün kaynağının henüz tespit edilmediğini duyurdu.

Şu andaki salgın durumunun “kontrol edilebilir” olduğunu açıklayan komisyon, yeni koronavirüsünün bulaşma yolunun da tamamen saptanmadığını da vurguladı.

Virüsün mutasyon geçirip geçirmeyeceğinin yakından takip edilmesi gerektiğine işaret eden komisyon önleyici tedbirler alınması için kurumlararası eşgüdüm uyarında bulunacağını aktardı.

Yüz milyonlarca kişinin seyahat ettiği Çin Yeni Yılı sırasında da görüntüleme faaliyetlerinin artacağı ifade edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yeni vakalar tespit edildi

Çinli yetkililer son olarak Wuhan şehrinde 17 kişide daha yeni koronavirüsün görüldüğünü duyurmuştu.

Dha önce virüsün ilk ortaya çıktığı şehir olduğu belirtilen Wuhan’daki sağlık komisyonu yaptığı açıklamada vakalardan üçünün sağlık durumunun ciddi olduğunu belirtildi.

Açıklamada yeni vakalarda hastaların 13 Ocak’tan önce öksürme ve ateş gibi belirtiler göstermeye başladığı aktarıldı.

Yeni vakalarla birlikte SARS’la (ağır akut solunum yolu yetersizliği sendromu) aynı aileden gelen bu yeni virüsün Wuhan’da bulaştığı kişi sayısı 62’ye yükseldi.

Bu kişilerden 8’inin durumunun ciddi olduğu, iyileşen 19’unun taburcu edildiği geri kalanlarınsa karantina altında tedavisinin sürdüğü belirtiliyor.

Zatürre salgınına yol açan virüs nedeniyle iki kişi hayatını kaybetmiş, Japonya ve Tayland’da  da Wuhan’dan seyahat eden iki kişide virüs saptanmıştı.

“Wuhan’da kızılötesi termometreler yerleştirildi”

Çin resmi medyası Wuhan Belediye Başkanı Yardımcısı Chen Yanxin’in şehirde halk katılımını gerektiren aktivitelerin sayısını düşüreceklerini ve geniş katılımlı etkinlikleri daha sıkı gözlemleyeceklerini söylediğini aktardı.

Chen 14 Ocak’tan beri havalimanlarında, tren istasyonları ve kentte yolcuların kullandığı diğer alanlarda kızılötesi termometreler kullanmaya başladıklarını da açıkladı.

Çinli yetkili ateşi olan yolcuların kayıt altına alındığını, maske verildiğini ve hastanelere götürüldüğünü söyledi.

Hong Kong ve ABD’nin yanı sıra diğer Asya ülkeleri de Wuhan’dan gelen yolcuları havalimanında görüntüleme uygulamalarından geçirmeye başladı.

DSÖ: Yeni vakalar görülebilir

Yeni virüs SARS’ı (ağır akut solunum yolu yetersizliği sendromu) da içeren geniş koronovirüs ailesinden geliyor. SARS 2002 ve 2003’te Çin’de başlayarak yaklaşık 800 kişinin ölümüne yol açmıştı.

Uzmanlar yeni virüsün SARS kadar öldürücü gözükmediğini söylese de virüsün kökeni ve bulaşma seviyesi henüz tam olarak bilinmiyor.

Daha önce tüm hastaların Wuhan’daki Huanan deniz ürünleri pazarına giden ya da çalışan kişilerden oluştuğu açıklanmış daha sonra bazı vakalarda hastaların pazarla bir temaslarının olmadığını söyledikleri ortaya çıkmıştı.

Virüsün henüz insandan insana bulaştığı da doğrulanmadı ama Wuhan’daki sağlık komisyonu bu olasılığın dışlanmadığını ifade etmişti.

Dünya Sağlık Örgütü de (DSÖ) 19 Ocak’ta Twitter’dan paylaştığı mesajda yeni vakalardan bazılarının Wuhan’daki Huanan deniz ürünleri pazarıyla bağlantılı gözükmediğini ifade etti.

DSÖ açıklamada Çin’de daha geniş ölçekli görüntüleme çabalarıyla gelecek gün ve haftalarda yeni vakaların tespit edilebileceğine de işaret etti.

Virüsün henüz bir aşısı bulunmuyor. Belirtiler arasında da ateş, nefes almada zorluk ve ciğerlerde pnömoniyle ilgili rahatsızlıklar yer alıyor.

Londra’daki Imperial College’da bulunan Küresel Salgın Hastalıklar Merkezi'nden bilim insanları cuma günü yayınladıkları bir çalışmada Wuhan’daki enfeksiyon vakalarının 1700’e yakın olmasının muhtemel olduğunu uyarısını yapmıştı.

 

Independent Türkçe, AFP, Reuters

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU