Sayıştay’dan elektrik raporu: Tüm Türkiye karanlığa bürünebilir

Sayıştay’ın raporu, 2015’te Türkiye tarihinde görülmemiş bir şekilde yaşanan elektrik kesintisini akıllara getirdi

Fotoğraf: AA

Sayıştay Başkanlığı, Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) 2018 yılı denetim raporunu tamamladı. Raporda 2015’teki gibi tüm Türkiye’de elektriğin kesilebileceği uyarısı yapıldı.

Cumhuriyet’ten Hazal Ocak’ın aktardığına göre, raporda önemli projelerin zamanında işletmeye alınamaması halinde 31 Mart 2015’te yaşanan ve tüm Türkiye’yi etkileyen “elektrik sistem oturması” gibi tüm sistemi etkileyebilecek çok daha ciddi problemlerin oluşabileceğine dikkat çekildi.

Sayıştay, 2018 yılında yatırım programında bulunan ancak hiç işlemin yapıldığı 653 proje olduğunu belirtti. Raporda şu tespite yer verildi:

Diğer taraftan yatırım projelerinin iş bitim tarihleri incelendiğinde 2018 yılı yatırım programında olup geçici kabulü yapılan 100 yatırım projesinden 59’unda sözleşmeye göre iş bitim tarihinde gecikme yaşandığı tespit edildiğinden yatırım projelerinden istenilen verimin zamanında sağlıklı sonuçlar elde edilebilmesi mümkün gözükmemektedir.

Raporda TEİAŞ yatırım programında yer alan önemli projelerin zamanında işletmeye alınamaması halinde, ülke kaynaklarının verimli kullanılamayacağının altı çizelerek şu ifadeler kullanıldı:

İletim kısıtlarının artacağı ve bu kısıtlar sebebiyle zaman zaman sistemin tehlikeye gireceği, bölgesel sistem oturmalarının oluşabileceği ve hatta 31.03.2015’te yaşanan ve tüm Türkiye’yi etkileyen elektrik sistem oturması gibi tüm sistemi etkileyebilecek çok daha ciddi problemler ile karşı karşıya kalınabileceği, yakın gelecekte tamamlanacak santralların devreye alınamaması ya da mevcutlara da yük atma talimatı verilme zorunluluğu oluşacak olup iletim sistem güvenliği tehlikeye düşebilecektir.

Sistem oturması,  elektrik sisteminin istem dışı bir şekilde kısmen veya tamamen devre dışı kalmasını ifade ediyor.

2015’te ne olmuştu?

31 Mart 2015’te Türkiye, tarihinde görülmemiş yaygınlıkta bir elektrik kesintisi yaşamıştı.

Büyük şehirlerde elektrikle çalışan metro ve benzeri toplu taşıma sistemleri çalışamamıştı.

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, 1 saatlik kesintinin sadece üretimde 100 milyon dolarlık kayba neden olduğunu açıklamıştı.

 

 

Cumhuriyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU