Trump, Amerikalı şirketlerin yabancı yetkililerden rüşvet almasını yasaklayan kanunu değiştirmeyi planlıyor

Beyaz Saray danışmanı, “Bilgimiz var, buna bakıyoruz ve bazı şirketlerimizden şikayetler duyduk” dedi

Trump'ın ilgili kanunu gözden geçireceğine dair açıklama ekonomi danışmanı Larry Kudlow'dan geldi (AP)

Donald Trump yönetimi, Amerikan şirketlerinin iş yapmaları karşılığında yabancı yetkililere rüşvet vermesini yasadışı hale getiren kanunda değişiklik yapmayı planlıyor.

Trump’ın ekonomi danışmanı Larry Kudlow, Beyaz Saray’da cuma günü düzenlediği basın toplantısında gazetecilere yönetimin, Rüşvetin Önlenmesi ve Yabancı Ülkelerde Yolsuzluk Uygulamaları Kanunu’nu (FCPA) “gözden geçirdiğini” söyledi.

Söz konusu yasayla ilgili soruya Kudlow, “Sadece şunu söyleyebilirim: Bilgimiz var, buna bakıyoruz ve bazı şirketlerimizden şikayetler duyduk (...) Politika açıdan kesin bir şey söylemek istemiyorum fakat buna bakıyoruz” yanıtını verdi.

CNBC’ye göre, olası değişikliklere ilişkin detaylara girmeyen Kudlow gazetecilere “daha iyi bir paket oluşturana kadar beklemelerini” söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

FCPA’ya ilişkin kaygılar, Washington Post’un, muhabirleri Philip Rucker ve Carol Leonnig tarafından kaleme alınan A Very Stable Genius isimli yakın zamanda piyasaya çıkacak kitaptan alıntılar yapmasının ardından gündeme geldi.

Rucker ve Leonnig’e göre, Trump FCPA’ya ilişkin rahatsızlığını dile getirdi ve yasayı “adaletsiz” olarak niteledi.

1977’de çıkarılan FCPA, “belirli sınıfların veya kişilerin ve işletmelerin iş almak veya işi elde tutmak için yabancı hükümet yetkililerine ödemeler yapmasının yasalara aykırı olduğunu” belirtiyor.

Trump'ın 2017’de eski Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’a, “Amerikan şirketlerinin yabancı ülkelerde iş yapmaları için rüşvet vermesine izin verilmemesi çok adaletsizce (…) Bunu değiştireceğiz” dediği belirtildi.

İddiaya göre Trump, Tillerson’a “o yasadan kurtulmasını” söylerken, Tillerson da Kongre’den bunu geçirmenin neredeyse imkansız olduğunu aktardı.

ABD Başkanı Trump'ın daha sonra da üst düzey politika danışmanı Stephen Miller’a FCPA’nın feshedilmesi için bir kararname hazırlaması talimatı verdiği kaydedildi.

 

 

Trump uzun zamandır problem yaşadığı FCPA’ya ilişkin hoşnutsuzluğunu geçmişte dile getirmişti. CNBC'ye 2012'de yaptığı açıklamada Trump, yasanın “korkunç” olduğunu ve bu yasaya uydukları için "dünyanın kendilerine güldüğünü” söylemişti.

Trump’ın yolsuzlukla mücadele yasasını küçümsemesi, azledilmesine karşı getirdiği başlıca savunmalarından biriyle çeliştiğini gösteriyor.

New York Magazine’e göre Cumhuriyetçiler, Trump'ın Ukrayna’ya askeri yardımı durdurması ve bu ülkeden Bidenlar’ı araştırmalarını istemesinin "yolsuzlukla mücadele yaklaşımının ayrılmaz bir parçası" olduğunu iddia etmişti.

A Very Stable Genius salı günü piyasaya çıkacak.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU