Erdoğan’dan İyidil yorumu: Yargı camiamız için çok üzücü bir adım olmuştur

Erdoğan'dan eleştiri: Müebbet hapse mahkum olmuş bir kişiyi tahliyesini nasıl verebiliyor?

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, eski Korgeneral Metin İyidil'in istinaf mahkemesi kararıyla beraat edip tahliye edildikten sonra yeniden tutuklanmasıyla ilgili konuştu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Libya konusunda Berlin’de gerçekleştirilecek zirve öncesi Atatürk Havalimanı’nda açıklamalarda bulunan Erdoğan İyidil kararı ile ilgili olarak şunları söyledi:

Yargı camiamız için çok çok üzücü bir adım olmuştur. İlginç olan şu: Kararı veren kişi veya kişilerin FETÖ'cü olması olayın nereye geldiğini gösteriyor. Hak er ya da geç yerini buluyor. Müebbet hapse mahkum olmuş bir kişiyi tahliyesini nasıl verebiliyor. Bu anlaşılır bir şey değil. Adalet Bakanlığımız ve Savcılığımız hemen harekete geçip yakalandı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Libya üzerine bir görüşme gerçekleştirecek olan Erdoğan şunları söyledi:

Türkiye, Libya'da barışın anahtarı olmuştur. Sayın Putin ile yaptığımız çağrı Darbeci Hafter'in dizginlenmesinde büyük rolü oynadı. Zirvenin Libya'yı feraha kavuşturacak olmasını temenni ediyorum. 

"Yunanistan çıldırdı"

"Yunanistan Almanaya'ya davet edilmediği için çok rahatsız" diyen Cumhurbaşkanı şöyle devam etti:

Libya ve Türkiye arasında yapılan anlaşma Yunanistan'ı çıldırtmıştı. Hafter'le yapılan anlaşmanın anlamı yok. Sarrac BM tarafından kabul görmüş biri. Hafter'i Yunanistan'a davet etti. Orada verdikleri pozlarla Almanya'ya gitmemesini rövanşist anlayışla bunu yaptılar. Bunun bir kıymeti harbiyesi yok. Hafter Almanya'ya geldiği zaman orada neler söyleyeceğini göreceğiz. Mitoçakis yanlış yapıyor. Türkiye ile ilişkilerde de yanlış yapıyor. 

Berlin’deki zirve

Almanya’nın başkenti Berlin’de başlayacak olan Libya Konferansı, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından tanınan Ulusal Mutabakak Hükümeti lideri Fayiz es-Serrac ile Libya Ulusal Ordusu lideri General Halife Hafter arasında kalıcı bir ateşkesin sağlanması amacıyla sınırlı olacak. Berlin zirvesinde Libya’nın bütün sorunlarının çözüme kavuşması beklenmiyor ancak siyasi çözüm sürecinin başlaması, silah ambargosu kararının uygulanması için atılacak adımlar ele alınacak.

Berlin'deki Libya Konferansı'na Erdoğan, Putin ve Merkel'in yanı sıra Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Çin Başbakanı Li Kıçiang, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed El Nahyan, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, Afrika Birliği'nde önemli konumu olan Kongo Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Felix Tshisekedi, Libya'nın batıdaki komşusu Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun, Birleşmiş Milletler'in Libya Temsilcisi Ghassan Salame ile AB, Afrika Birliği ve Arap Ligi temsilcilerinin katılmaları bekleniyor.

Almanya gibi Libya'da net bir tutum takınmayan ABD'den ise Dışişleri Bakanı Mike Pompeo Berlin'deki toplantıya katılacak.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU