Avustralya yangınları: Koala, ölü arkadaşının yanında "yas tutarken" fotoğraflandı

"Onları tamamen hareketsiz, yerde otururken buluyoruz; çoğu zaman yakındaki diğer cesetlerle birlikte" diyor kurtarıcı

Avustralya yangınlarında haziran ayından beri yaklaşık 19 milyon hektarlık alanın yandığı belirtiliyor (Jo-Anna Robinson/AP/HSI)

Ölü halde yatan bir koalanın yanında yasını tutan, bitkin bir başka koalanın yürekler acısı fotoğrafı, Avustralya'nın yıkıcı yangınlarından etkilenen vahşi yaşamın nasıl bir travmayla sarsıldığını özetliyor.

Fotoğraf, kurtarıcılar alevler içindeki Kanguru Adası'nda hayatta kalan hayvanları ararken Humane Society International (HSI) tarafından çekildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

HSI Afet Müdahale Şefi Kelly Donithan, ekipler Flinders Chase Milli Parkı ve kereste plantasyonlarında aramalara başladığından beri bu sahnenin olağanlaştığını söyledi.

Orman yangınları şimdiye kadar Avustralya boyunca 104 bin kilometrekare çalılığı, yağmur ormanını ve milli parkı kavururken bir milyardan fazla hayvanın ölümüne neden oldu.

Vahşi yaşam örgütleri, neredeyse yarısı yerle bir olan adada yaşayan 60 binlik koala nüfusunun yaklaşık yarısının hayatta kalamadığından korkuyor.

Donithan, ABC News'e şunları söyledi: “su kenarındaki koalanın cesedinin yanındaki diğer koalanın görüntüsü bilhassa yürek dağlayıcı.

“Hayatta kalanların çok az enerji rezervi kalmadı ve onları tamamen hareketsiz halde yerde otururken buluyoruz; çoğu zaman yakındaki diğer cesetlerle birlikte.”

Donithan, hayatta kalan koalanın kurtarılarak Kanguru Adası Doğal Yaşam Parkı'ndaki acil rehabilitasyon merkezine götürüldüğünü sözlerine ekledi.
 


Adada ayrıca fırça kuyruklu kaya valabileri ve inceayaklı keseli fareler gibi ender görülen, soyu tehlikede hayvan popülasyonları da var. Yangınlardan dolayı bunların yok olabileceğinden korkuluyor.

Biyologlar, popülasyonlarını yeniden inşa etmeye yetecek kadar kaldığı umuduyla bu kurtulan valabi ve keseli fareleri aramaya başladı.

Perth'deki Curtin Üniversitesi'nden ekolog Kingsley Dixon, “Avustralya'da daha önce bu kadar fazla habitatı yok eden ve çok sayıda canlıyı yok olmanın eşiğine getiren tek bir olay gördüğümüzü sanmıyorum.

Yangın başlamadan önce fırça kuyruklu valabi popülasyonunun vahşi doğada 15 bin kadar düşük sayıda olduğu tahmin ediliyordu. Fırça kuyruklu valabiler, uzun ve sarkık kuyrukları olan ve geniş aşıntı kayaların yakınlarında saklanmayı tercih eden minyatür kangurulara benziyor.

Armidale'deki New England Üniversitesi'nden ekolog Guy Ballard, ekibinin hayatta kalanları aramaya başladığında sadece ölü hayvanlarla ve yanmış ağaç kütükleriyle karşılaştığını söyledi.

Ballard “Sadece yıkıcıydı. Kayalardaki ölü hayvanların kokusunu alabiliyorsun" dedi.

Ancak ekip hayatta kalan bazı valabiler bulunca ümitlendi ve yanlarındaki su ve yiyeceklerle hayatta kalan diğerlerini kurtarılmalarına ikna etmek için kül kaplı Oxley Wild Rivers Milli Parkı boyunca yürüdü.

Geçen hafta, Kaya Valabisi Operasyonu'nda hayatta kalan hayvanları beslemeye yardımcı olmak için Yeni Güney Galler göklerinden yere binlerce kilogram havuç ve tatlı patates bırakıldı.

Avustralya hükümeti pazartesi yaptığı açıklamada, acil vahşi yaşam kurtarma çabalarına ve habitatların toparlanmasına 50 milyon Avustralya doları (yaklaşık 203 milyon TL) harcadığını duyurdu.

Sydney Üniversitesi'nden ekolog Chris Dickman, yangınlar sonucunda şimdiye kadar 10 milyonlarca  keseli sıçanın ve uçan kuskus oalrak bilinen küçük keseli hayvanların da dahil olduğu bir milyardan fazla hayvanın öldüğünü hesapladı.

Dickman “Bazı türler için sonuçlar epey acımasız. Onları burada koruyamazsak, yok olacaklar. Başka hiç kimse onlara sahip değil" dedi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/australasia

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU