Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Kılıçdaroğlu'na Libya tepkisi: Atatürk kabrinden kalksa size yaşam hakkı tanımaz

Gayrettepe-İstanbul Havalimanı İlk Ray Kaynak töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gündeminde Kanal İstanbul, Libya ve Suriye vardı

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gayrettepe-İstanbul Havalimanı İlk Ray Kaynak törenine katıldı.

Burada bir konuşma yapan Erdoğan, Türkiye’nin ilk hızlı metrosu ünvanını kazanacak bu hatla havalimanı Gayrettepe arasındaki ulaşımın 35 dakikada sağlanacağını söyledi.

37,5 kilometre uzunluk ve 9 istasyondan oluşan metro güzergahı, İstanbul'daki diğer toplu taşıma hatlarıyla da bağlantılı.

Büyük İstanbul Tüneli’nin ihale hazırlık çalışmalarının da devam ettiğini söyleyen Erdoğan, Marmaray’ın devamı niteliğindeki Gebze-Halkalı banliyö hatlarının da modernize edildiğini söyledi.

"İstanbul'un projeleri mahalli yönetime bırakılmayacak kadar hayati"

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğunda ray uzunluğunun 34 kilometre olduğunu söyleyen Erdoğan, bugün İstanbul’da 233 kilometrelik raylı sistemi olduğunu ifade etti.

“İstanbul’un projeleri mahalli yönetime bırakılmayacak kadar hayatidir” diyen Erdoğan, “Ülkemizin vitrini olan İstanbul’a ibadet şevkiyle hizmet ediyoruz. Büyük projeleri hükümet olarak üstleniyoruz. Hizmette rekabet siyasi rekabetten önde gelir. 17 yılda Cumhuriyet tarihinde yapılanların hepsinden kat kat fazla hizmet götürmeye başladık. 82 milyon insanımızın her birini kucaklamanın gayreti içinde olduk” şeklinde konuştu.

TOKİ’nin Sosyal Konut projesine müracaat sayısının 1 milyonu aştığını hatırlatan Erdoğan, “Benim milletim inanıyorsa bir kuruma, hele hele devletine, orada akan sular durur. İşte TOKİ’ye inanıyor, inandığı için müracaatlarını yoğun bir şekilde yaptılar. Faizleri indirdik, daha da inecek. Faizler indikçe vatandaşlarım daha da müracaat edecek. Gecekondularda kardeşlerimin oturmalarını istemiyorum” ifadelerini kullandı. 

"1994 seçimlerinde hepsi tarihe gömüldü"

“1989 yılında ülkemizdeki belediyelerin çok büyük bölümü CHP çizgisindeydi, ardından yapılan 1994 seçimlerinde hizmet yerine lafta, boş sloganda, göz boyamada yarışanların hepsi tarihe gömüldü” diyen Erdoğan şunları söyledi:

“Ülke ve şehirleri yönetme yetkisi almak böyle bir sorumluluğu yüklenmek herkese nasip olmaz. Amacımız kimseyi dövmek kimseyi hizmetten alıkoymak değildir. 82 milyonun cumhurbaşkanı olarak halka hizmet eden herkese destek vermekle görevli olduğumuzu biliyoruz. Şehrine hizmet götürmek isteyen her belediyeye partisine bakmaksızın destek veriyoruz.”

"Bunların en büyük marifeti yalan"

CHP’li İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun seçimler öncesi verdiği vaatleri hatırlatan Erdoğan, “Bunların en büyülük marifeti yalandır. Biz verdiğimiz sözlerin arkasında durduk. Ücretsiz süt vereceklerdi hala süt gelecek, nerede kaldı bu süt? Su fiyatları düşecekti ne oldu. Allaha dua edelim de yağmur kesilmesin, inşallah sular devam etsin” dedi.

Kanal İstanbul tartışmalarına da değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan İstanbul’da alternatif bir su yolu ihtiyacını Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminden beri savunduğunu kaydederek, “Tarih boylunca da hayali kurulmuştur. Biz bunun adını Kanal İstanbul koyduk. Rahmetli Menderes bugün İstanbul trafiğinin nefes borusu yolları açarken ‘Uçak mı indireceksiniz’ diye suçlanmıştı. Örneği Vatan Caddesi’dir. 15 Temmuz Şehitler Köprüsü inşa edilirken CHP zihniyeti “İstanbul’un başına gelen en büyük felaket” diye karşı çıktı, FUatih Sultan Mehmet Köprüsü inşasında benzer yaygaralar kopardılar. Biz de Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Marmaray inşalarında büyük saldırılara maruz kaldık. Peki, sonuçta ne oldu? Marmaray yapıldı ve hizmete girdi” şeklinde konuştu.

"Dünya Galataport'a hayran kalacak"

Mayıs ayının sonunda Tophanedeki Galataport projesinin ilk etabının biteceğini belirten Erdoğan projenin yıl sonunda tamamlanacağını kaydetti. Galataport için “Tüm dünyayı hayran bırakacak bir proje” nitelendirmesinde bulunan Erdoğan, “İstanbul’a yakışan neyse bunları sağ olsun özel sektörümüzle birlikte yapmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Boğa trafiğinin her yıl arttığını söyleyen Erdoğan, önlemlere rağmen kazaların meydana gelmeye devam ettiğini belirtti. Boğaz’ı ortadan kaldıramayacağımıza göre buna bir çözüm bulmamız lazımdı” diyen Erdoğan, projeye karşı çıkanların hiçbirinin bu projenin ne olduğu konusunda en küçük bilgisi olmadığını savundu. Erdoğan proje maliyetinin 75 milyar lira olacağını ifade etti. Erdoğan, “Kanal İstanbul’u kör düşmanlık yapanlara rağmen Allah’ın izniyle yapacak ve bu abide eseri milletimize kazandıracağız” dedi.

Erdoğan konuşmasının devamında şunları söyledi:

Güney sınırlarımız boyunca bir terör koridoruyla kuşatılma gayreti ilkokul çocuklarının bile anlayacağı bir proje. ‘Ne işimiz var Suriye’de’ diye soracak kafa, Türkiye ile tüm gönül bağlarını koparmış demektir. Tüm dünya Türkiye’nin Suriye’de ne işi olduğunu anladı bir tek bizim muhalifet partisi yöneticileri anlayamadı.

Cumhurbaşkanı, CHP liderini hedef aldı

Şimdi de her ağızlarını açtıklarında ‘Ne işimiz var Libya’da’ diye soruyorlar. Bir ay önce ‘Akdeniz’de herkes var Türkiye yok’ diye bizi suçluyordu. Akdeniz’de Libya ile yaptığımız anlaşma sayesinde tüm dünyayı hayran bırakan bir denklem kurduk. Bay Kemal bunları görmedin mi? Gözü var görmüyor, kulağı var duymuyor, ah dili var ama konuşamıyor.

Ülkemizin Libya’da ne işi var diye sormakla Akdeniz’de ne işi olduğunu sormak aynı şeydir. Yarın Almanya’dayım. Bay Kemal, bunu da görmezsin. Görsen de görmesen de oradayız. Belki kalbi yumuşar da kulağına iki kelam eder umuduyla yine konuşuyorum. Türkiye güney sınırlarının huzurunu tamamen sağlayana kadar Suriye’de olmaya, hatta daha da ilerlemeye devam edecek. Sen katil Esed’le her türlü flörtü yapmaya devam et. Ülkemizin güney sınırlarının güvenliğini artık Mardin, Gaziantep, Hatay’da değil daha ileride başlatıyoruz.  

Atatürk kabrinden kalksa...

"3 yaşında ayakları çırılçıplak olan yavruların İdlib’deki halini görmüyor musun Bay Kemal? Onlar bizim kardeşlerimiz. Ah kardeşlerim ah, bunlarda vicdan yok. Ama biz Ensar ve Muhacir olmanın idraki içindeyiz. Biz o kültürle yetiştik. Yalan yanlış lakırdılar edenleri Turgut reis başta olmak üzere şehitlerimize saygılı olmaya davet ediyoruz. En azından susmayı denesinler. ‘Biz Atatürk’ün partisiyiz’ diyorlar. Hadi oradan! Atatürk Kabrinden kalksa size bu ülkede yaşam hakkı tanımayacağına inanıyorum.”

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU