Kurt yavrularının da köpekler gibi "git getir" oynadığı keşfedildi

Yeni bulgular bu davranışın köpek türlerine ait bir içgüdü olduğunu gösteriyor

7 haftalık bir Kızıl Kurt yavrusu. Kızıl kurt, köpekgiller familyasından Kuzey Amerika'da yaygın olan bir Canis türüdür (AP)

Şimdiye kadar yalnızca köpeklerin 15 bin yıllık evcilleştirme süreci sonucunda atılanı gidip getirme oynadığı düşünülüyordu ancak bilim insanları kurt yavrularının da bu oyunu oynadığını keşfetti.

Yeni bulgular atılan bir topu geri getirme davranışının aslında bir şekilde tüm köpek türlerinin ortak iç güdüsü olabileceğini gösteriyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmacılar önceden atılan nesnenin geri getirilmesi oyununun insan ırkı henüz mağaralarda yaşadığı zamanlarda sadece evcilleştirilen köpeklerde ortaya çıktığını düşünüyordu.

Hayvan uzmanları, yavru kurtları yavru köpeklerle karşılaştırmak için tasarlanan davranış deneylerinde, üç ayrı yavrulamadan alınan 13 yavru köpeği test ettiklerinde ulaştıkları sonuç çok şaşırdı.

Testlerden birinde 8 haftalık üç kurt yavrusu topa karşı kendiliğinden bir ilgi gösterdi ve sözle teşvik eden yavrular hiç tanımadıkları kişiye topu geri getirdi.

Stockholm Üniversitesi'nden Dr. Christina Hansen Wheat şunları ifade etti:

Yavru kurtların topu geri getirdiğini ilk gördüğümde kelimenin tam anlamıyla tüylerim diken diken oldu. Bu son derece beklenmedikti ve o anda anladım ki, eğer insan tarafından yönlendirilen oynama davranışı kurtlarda da varsa bu davranış köpeklerin evcilleştirilmesi sırasında uygulanan erken seçilimsel baskıların olası hedeflerinden biri olabilirdi.

Dr. Hansen Wheat ve ekibi, hem kurt hem de köpek yavrularını 10 gün boyunca çeşitli davranışsal testlere tabii tutarak aynı yöntemlerle sınamaya karar verdi.

Testlerin birinde köpeğin daha önce görmediği bir yabancı, tenis topunu odanın diğer tarafına fırlattı ve daha önce herhangi bir eğitimden faydalanmamış olan yavruları topu tutarak geri getirmeleri için sözle teşvik etti.

Araştırmacılar kurt yavrularının getirmeye başlamalarını hiç beklemediklerini ve pek çoğunun da topu görmezden gelmeyi tercih ettiğini söylüyor.

Ancak bazı kurtlar atılan nesneyi gidip getirmeye karar verdi.

Dr. Hanse Wheat şöyle açıklıyor:

Topu gerçekten geri getiren kurtlara sahip olmamız çok şaşırtıcıydı. Bunu öngörmüyorduk. Aramızda kimsenin öngördüğünü de düşünmüyorum. Kurtların daha önce hiç tanışmadıkları bir kişiye topu geri getirmeleri de özellikle şaşırtıcıydı.

İki kurt uzmanına göre bu iki köpek türü arasında benzerlikler, köpeklerde gördüğümüz bu davranışın nereden geldiği konusunda bilgi verebilir.

Dr. Hanse Wheat'a göre az sayıda olmalarına karşın bu sonuçların atalarımızın kurtları da köpeklerle birlikte evcilleştirmeye girişmiş olabileceğini gösteriyor.

Davranışsal ekolog şunu ekliyor:

İnsanla yönlendirilen yavru kurt davranışı, köpeklerin evcilleştirilmesinin erken evrelerindeki seçilimsel avantajlardan birini sağlamış olabilir.

Araştırma ekibi, davranışları arasındaki farklılıklar ve benzerlikler hakkında daha fazla bilgi edinmek için, köpek ve kurtları birebir aynı koşullarda yetiştirdikleri üç yıllık süreçte topladıkları veriler üzerinde çalışmaya devam edecek.

Araştırma hakemli bilim dergisi iScience'da yayımlandı.

 

 

SWNS'den de yararlanılmıştır

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir 

.https://www.independent.co.uk/news/science

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU