'İstanbul sadece 1,5 milyon insanın yaşamasına uygun'

Mimar ve kentsel tasarımcı Dr. Hossein Sadri, Kanal İstanbul projesini kent ve nüfus açısından değerlendirdi

Fotoğraf: Dora Mengüç

Türkiye, Kanal İstanbul projesini tartışıyor. 

Dokuz yıl önce dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 'Çılgın proje' olarak tanıtılan Kanal İstanbul'un 2023'e kadar sonlandırılması öngörülüyor. 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Kanal İstanbul'un iki yakasında 500 bin nüfuslu bir kent inşa edileceğini açıklamıştı.

Kanal İstanbul’un iki yakasında kuracağımız şehri; akıllı mahalle, akıllı şehir konseptine göre dizayn edeceğiz. Bu anlamda Kanal İstanbul projesiyle İstanbul’a trafik, sosyal donatı ve yeşil alanlarıyla nefes aldıracak örnek iki akıllı şehri milletimize armağan edeceğiz. Kanal İstanbul’un iki yakasında kuracağımız şehrin nüfusu 500 bini aşmayacak.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ise bakanın söz konusu açıklamasına tepki gösterip, plan ile birlikte kentin nüfusunun 1.2 milyon artacağını belirtmişti. 

Kanal İstanbul'un kent nüfusu üzerinde yaratacağı etki ile ilgili Gazete Kadıköy'den Erhan Demirtaş'a konuşan Dr. Hossein Sadri, proje ile birlikte İstanbul'un daha fazla tüketen bir şehir haline dönüşeceğini ifade etti. 
 

gau_cities_2100_hossein_sadri-1.jpeg
Dr. Hossein Sadr​​​​​​​i / Fotoğraf: Girne Postası


Girne Amerikan Üniversitesi öğretim üyesi, mimar ve kentsel tasarımcı Sadri, aynı zamanda "İstanbul'u Kentsizleştirme" atölyelerinin de uygulayıcısı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sadri'ye göre proje büyük bir kaynak tüketimine neden olacak: 

Burada çok büyük bir kazı ve inşaattan söz ediyoruz. Bunların elbette hem sosyal hem de ekolojik maliyetleri çok yüksek olacak. Bu projenin çıktıları bir taraftan topraksızlaştırma, iklim değişikliği, sosyal adaletsizlik, kirlilik ve ekosistem bozulmaları olacak. Diğer taraftan pozitif olarak görünen ne yazık ki para ve güçtür. Bu nedenle de zaten bir tüketim şehri olan İstanbul'u daha fazla tüketen bir yer haline getirecektir. 

"İstanbul, Türkiye'yi hatta çevredekileri yemeye devam edecek"

Dr. Hossein Sadri, Kanal İstanbul ve İstanbul odaklı büyük maliyetli projelerin beraberinde aşırı nüfus artışı getireceği kanaatinde:

Kanal İstanbul gibi projeler İstanbul odaklı yapıldığı müddetçe, İstanbul tüm Türkiye'yi ve hatta çevredeki ülkeleri yemeye ve aşırı büyümeye devam edecek. Yapılan bazı araştırmalar bu sayının 30 yıl içerisinde 50 milyona ulaşacağını yazsa da, ben İstanbul'un coğrafi ve ekolojik yapısı nedeniyle 25 milyonun üzerinde büyüyemeyeceğini düşünüyorum. 

Sadri, De-Urban Design Studio olarak anılan Kentsizleştirme Tasarım Stüdyosu'nda yapılan hesaplara göre İstanbul'un aslında ne kadarlık bir nüfusun yaşamasına uygun olduğunu şu sözler ile anlattı: 

İstanbul sadece 1,5 milyon kişinin dengeli ve dirençli yaşamasına uygun. Yani şu an olması gerekenin 10 katı nüfus barındırıyor. Bu aşırı büyüme bir aşamadan sonra hem ekolojik hem sosyal büyük felaketlere sebep olan ve tedavisi de çok ağır olan bir hastalığa dönüşecek.  (...) Biz şehri en az üç nesil sonrası için tasarlamaktan yanayız. Yani kısa vadeli çıkarlardan vazgeçip, uzun vadeli yararları göz önünde bulundurmaktan. 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU