Erdoğan'a infaz düzenlemesi sunumu

Cumhurbaşkanı'na yapılan sunuma göre, mevcut sistemden farklı olarak 1 ay dahi hapis cezası alan hapishaneye girecek, yeni doğum yapan kadınlar 1,5 yıl sonra cezaevine alınacak, ceza infazı, verilen cezanın 2/3'ü yerine 1/2 olarak hesaplanacak

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2019 Yılı Değerlendirme Toplantısı'nda dile getirdiği infaz düzenlemesiyle ilgili Adalet Bakanlığı'nın yaptığı çalışmanın sunumu yapıldı. 

Habertürk'ten Fevzi Çakır'ın haberine göre, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'ün de yer aldığı geniş bir heyet tarafından hafta başında Erdoğan'a sunulan çalışmada, cinsel, uyuşturucu, örgütlü, terör suçlarını işleyenler ile tekrar suç işleyenler hariç cezaların infazı 2/3 yerine 1/2 olarak uygulanacak. Ayrıca, cezaevinde kalınacak sürenin 5'te biri denetimli serbestlik kapsamında geçirilebilecek. 

Doğum yapan kadınlara yönelik düzenleme

Düzenlemede, kamuoyunda çok tartışılan doğum yapan kadınların cezaevine girmesi konusunda da adım atılıyor. Buna göre, yeni doğum yapan bir kadın 1,5 yıl sonra cezasını çekmek üzere hapishaneye alınacak.

Doğum yapan kadınların aldıkları ceza 3 yıl ve altında ise bu ceza konutta infaz edilebilecek. 

1 aylık cezanın da infazı olacak

Düzenleme ile kamuoyundaki cezasızlık algısına ilişkin de adım atılacağı belirtiliyor.

Mevcut sistemde 18 ayın altında ceza alan biri cezaevine hiç girmiyordu. Çünkü 18 ay cezaının infazı 2/3 hesaplamasına göre 1 yıla düşüyor, kalan süre de denetimli serbestlik kapsamına girdiği için bu kişiler hapishaneye girmiyordu. 

Yeni düzenlemeye göre, 1 ay dahi hapis cezası alanları belirli bir süre hapse girmesi öngörülüyor.

1 ay hapis cezası alan birinin 1/2 oranındaki infazı 15 gün oluyor. Bu sürenin de 1/5'i denetimli serbestlik kapsamına giriyor.

Buna göre hapishanedeki geçirilecek süre 12 olarak hesaplanıyor. Bu ceza, 3 yılın altında olduğu için açık cezaevinde infaz edilecek.

Erdoğan beklenen haberi vermişti

Cumhurbaşkanı, 2019 yılı değerlendirme toplantısında, "İnfaz düzenlemesini de içeren ikinci yargı paketi birkaç hafta içinde Meclis gündemine gelecek. Kamu vicdanını rahatsız etmeyecek, suçluların cezalarını çektiği, ceza adaleti sisteminin amacına uygun, ölçülü ve adaletli bir infaz rejimi üzerinde çalışıyoruz" demişti.


Independent Türkçe, Habertürk

DAHA FAZLA HABER OKU