Somali'de Türklere bombalı araçlı saldırı: 3 kişi öldü, 6'sı Türk vatandaşı 20 kişi yaralandı

Somali'nin başkenti Mogadişu'nun kuzeybatısındaki Afgooye'de Türklere bombalı saldırı düzenlendi, Sağlık Bakanı Koca, yaralanan 6 Türk'ten 2'sinin durumunun ciddi olduğunu açıkladı, saldırıyı Eş-Şebab üstlendi

Fotoğraf: Twitter @Magdashi3

Somali'nin başkenti Mogadişu'nun güneybatısındaki Afgoye kentinde, bir Türk müteahhitlik firmasının şantiyesine düzenlenen bombalı saldırıda 3 kişi öldü, 6'sı Türk vatandaşı 20 kişi yaralandı.

Somali hükümet sözcüsü İsmail Muhtar, Aşağı Şabelle bölgesinin Afgoye kentindeki saldırıda, aralarında güvenlik güçlerinin de bulunduğu 3 kişinin öldüğünü, 20 kişinin de yaralandığını, can kaybının artmasından da endişe ettiklerini açıkladı.

Muhtar, yaralılar arasında 6 Türk vatandaşının yanı sıra Somali Özel Kuvvetler Komutan Yardımcısının da bulunduğunu söyledi.

AA'nın geçtiği haberde Türkiye'nin Mogadişu Büyükelçiliğinden alınan bilgiye göre, saldırıda yaralananların Somali Recep Tayyip Erdoğan Eğitim Araştırma Hastanesi'nde tedavi altına alındığı belirtildi.

Olayla ilgili ilk resmi açıklama Milli Savunma Bakanlığı'ndan geldi.

Bakanlık açıklamada yaralı sayısını 4 olarak verildi.
 


Bakanlığın Twitter hesabında "Somali’de masum sivilleri hedef alan ve 4’ü Türk vatandaşı olmak üzere 11 sivili yaralayan bombalı terör saldırısını en sert şekilde lanetliyor ve kınıyoruz. Türkiye, terör belasına karşı Somalili kardeşlerinin yanında olmaya devam edecektir" ifadesine yer verildi.

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca ise yaptığı açıklamada 15 kişinin yaralandığını, yaralılardan 6'sının Türk, 9'unun Somali vatandaşı olduğunu duyurdu. 

Türk yaralılardan ikisinin durumunun ciddi olduğu belirtildi.
 


Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan da saldırı ile ilgili Twitter hesabından yaptığı açıklamada yaralıların bir an önce Türkiye'ye getirilmesi için ilgili tüm kurumlar ile çalışıldığını belirtti.
 


Saldırıyı Eş-Şebab üstlendi

Saldırıyı Somali'de federal geçiş hükümetini ortadan kaldırmak için savaşan silahlı örgüt Eş-Şebab üstlendi.

Son olarak 28 Aralık'ta ülkenin başkentinde yine bir bombalı saldırı düzenlenmiş, 2'si Türk vatandaşı 80 kişi hayatını kaybetmişti.

2011'den bu yana Türkiye'nin Afrika ülkesi Somali'ye yardım ve yatırım yaptığı ve Afrika Boynuzu adı verilen bölgede etkin olmak için adımlar attığı ve bölgedeki Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi körfez ülkeleriyle rekabete girdiği biliniyor.

Somali'de bulunan Türk mühendisler ağırlık olarak altyapı çalışmaları ve ülkedeki karayolu inşası konusunda çalışıyor.

 

Independent Türkçe, Reuters, AA, yerel kaynaklar

DAHA FAZLA HABER OKU