Irak, yabancı askerlerin ülkeden çıkartılma kararının IKB’yi de kapsadığını açıkladı

Başbakan Abdulmehdi’nin Askeri Sözcüsü Tuğgeneral Halef, ülkedeki yabancı askerlerin çıkartılma kararının Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ni de kapsadığını söyledi

Irak Parlamentosu, ülkedeki yabancı güçlerin gönderilmesi yönünde karar almıştı / Fotoğraf: AA

Irak’ta merkezi hükümet ile Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) arasında, yabancı askerlerin ülkeden çıkartılması tartışması yaşanıyor. 

Merkezi hükümet yetkilileri, askeri güçlerin ülkeden çıkartılması konusunda Sünniler ve Kürtleri, bu konuda devletlerinden yana tavır almamakla eleştiriyor. 

IKBY Başbakan Neçirvan Barzani ise bu kararın alınmasında Kürtler ve Sünnilere danışılmadığını ifade ediyor.

Irak meclisi.jpg
Iraklı milletvekilleri, Kasım Süleymani'nin ödüldürülmesinin ardından yapılan oturumda yabancı güçlerin ülkeden çıkartılması yönünde karar aldılar / Fotoğraf: AA 

 

Başbakanın askeri sözcüsü açıkladı

Irak meclisinde alınan kararın ülkenin tamamını mı yoksa belli bölgeleri mi kapsadığına ilişkin yeni bir açıklama yapıldı. 

Açıklamayı yapan kişi Irak Başbakanı Abdulmehdi'nin Askeri Sözcüsü Tuğgeneral Abdulkerim Halef.

Tuğgeneral Halef, ülkesindeki yabancı askerlerin çıkarılması kararının IKBY’yi de kapsayacağını duyurdu.

Halef, ABD askerlerinin çekilmesi için henüz bir tarih belirlenmediğini ifade ederek, "Yabancı askerlerin çıkarılması kararı egemen bir karar olduğu için Irak'ın bir parçası olan IKBY'yi de kapsayacak. IKBY'nin bu konuda herhangi bir sıkıntısı yok" dedi.

 

Kürtler ve Sünniler oturuma katılmamıştı

ABD'nin 3 Ocak'ta Devrim Muhafızları Ordularına bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'yi Bağdat'ta düzenlenen operasyonla öldürmesinin ardından Irak Meclisi, Sünni ve Kürt milletvekillerinin katılmadığı oturumda yabancı askerlerin ülkeden çıkarılmasını yönünde karar almıştı.

IKBY Başkanı Barzani, "DAEŞ'in terör tehditleri arttığı için uluslararası koalisyon güçlerinin desteğine ihtiyaç var" diyerek koalisyon güçlerinin Irak’tan çıkmasının henüz çok erken olduğunu ifade etmişti. 

 

Independent Türkçe, İHA


 

DAHA FAZLA HABER OKU