Irak, ABD ile stratejik anlaşmayı sonlandırmak için harekete geçti

Irak Parlamentosu’nun en büyük grubu Sairun Koalisyonu merkezi hükümetin ABD ile imzalanan stratejik anlaşmayı sonladırmasını istiyor 

Fotoğraf: AA

Mukteda Sadr’ın liderliğini yaptığı Sairun Koalisyonu Grubu Başkanı Sabah el-Saadi parlamentoda yaptığı açıklamada, “Irak’ta bulunan ABD güçleri bir yıl içerisinde ülkeyi terk etmeli. ABD’li danışmanlara ihtiyaç duyulması halinde hükümet, parlamentodan bunu talep etmeli ve parlamento yoluyla ABD’li askeri danışmanların ülkede kalmasına yönelik karar alınmalı” dedi.

59 milletvekili tasarıyı destekliyor

Sairun Koalisyonu’nun Irak Parlamentosu’na sunduğu yasa tasarısına göre ise ABD’nin Irak’taki varlığının tamamıyla son bulması isteniyor. Sairun Koalisyonu’nun yasa tasarısını 59 Iraklı parlamenterin desteklediği belirtildi.

Irak Parlamentosu üyesi olan Heybet Halbusi ise ABD ile Irak arasındaki stratejik anlaşmanın bozulmasına karşı olduklarını söyleyerek ABD askerlerinin Irak güçlerine danışmanlık yaptığını ve sınırların korunması konusunda destek olduklarını söyledi.

Parlamentoda grubu bulunan Bina Koalisyonu da ABD-Irak stratejik anlaşması konusunda Sairun Koalisyonu ile aynı görüşte.

ABD ile Irak arasında 2011 yılında imzalanan stratejik anlaşma doğrultusunda birçok durumda ABD’nin Irak’a asker gönderebilme hakkı bulunuyor. 

Eski Başbakan'ın çağrısıyla ABD askerleri Irak'a döndü

Washington 2003 yılından Aralık 2011'e kadar Irak'ta yaklaşık 166 bin askeriyle varlık göstermiş, bu tarihten sonra Başkan Barack Obama'nın talimatı üzerine tüm askerini Irak'tan çekmişti.

IŞİD’in 10 Haziran 2014'te ortaya çıkmasından sonra dönemin Irak Başbakanı Nuri el-Maliki'nin çağrısı üzerine ABD yeniden askerlerini Irak'a gönderdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın verilerine göre Irak'ta 5 bine yakın ABD askeri bulunuyor.  
 

DAHA FAZLA HABER OKU