NASA'da evrende yaşamın izlerini araştıracak ekipte artık bir Türk de var

ABD'de yaşayan Türk bilim insanı Betül Kaçar, evrende yaşamın izlerini araştırmak için kurulan ekipte çalışması için Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) tarafından davet edildiğini duyurdu

Betül Kaçar / Fotoğraf: Kişisel Twitter hesabı

Türk bilim insanı Betül Kaçar, evrende yaşamın izlerini araştırmak için NASA'da kurulan yeni ekibe kabul edildi.

NASA tarafından davet edildiğini bizzat Betül Kaçar kendi Twitter hesabından duyurdu.

Paylaşımında küçük bir sağlık sorunu yaşadığını da söyleyen Kaçar şunları söyledi:

Güzel bir haber. Kelimelere dökmekte zorlanıyorum, ama söyle: Evrende yaşamin izlerini araştırmak için oluşturulan yeni bir NASA ekibine kabul edilmişim. Bu seneye ufak bir sağlık sorunu ile başladım, ilaç gibi geldi bu haber sabah sabah. Herşeyin başı sağlık diyerek bitireyim. 

Tebrikler üzerine ikinci bir paylaşım yapan Kaçar'ın mesajında bu sefer Cumhuriyet vurgusu vardı:

Çok teşekkür ederim. Benden güç alanlar, özellikle çocuklar, genç arkadaşlar, siz de bana güç veriyorsunuz. Cumhuriyetin çocuğu diye hitap etmişsiniz bana, ne kadar anlamlı. Borcumuz biz kadınlara eğitim firsatı ve eşitliği veren Cumhuriyet'e. Keşiflerimiz tüm insanlığa hediye.

Giresun'dan NASA'ya

Aslen Giresunlu bir ailenin çocuğu olan Betül Kaçar, Marmara Üniversitesi’nde kimya eğitiminin ardından 20 yaşında ABD'ye göç ederek Parkinson ve Alzheimer üzerine doktora çalışmasına başladı.

2010’da Atlanta’daki Emory Üniversitesi’nden doktora derecesi alan Kaçar, evrimin molelüler mekanizmalarına yönelik araştırmalar yaparak, doktora sonrası çalışmalarını NASA’da sürdürdü. 

2012 yılında Harvard Üniversitesi'ne katılan Betül Kaçar, burada Organizma ve Evrimsel Biyoloji Departmanı'nda görev alan Kaçar, 2017 yılından bu yana Arizona Üniversitesi Astronomi ve Moleküler Hücre Biyolojisi alanından çalışıyordu. 

“NASA’nın burs verdiği ilk Türk bilim kadını” olan Betül Kaçar, NASA Astrobiyoloji Enstitüsü’nün “önde gelen üyelerinden biri” olarak tanımlanıyor.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU