İskoçya'da 12 yaşından küçüklerin antrenmanda topa kafayla vurması yasaklandı

Çocuklarda demans riskine yol açtığı gerekçesiyle İskoçya Futbol Federasyonu 12 yaşından küçüklerin idmanda kafa ile topa vurmalarını yasaklama kararı aldı

Fotoğraf: Pixabay

İskoçya Futbol Federasyonu, çocuklarda demans riskini azaltmak adına 12 yaşından ufak futbolcuların antrenmanda topa kafa vurmalarını yasakladı.

Futbolun demansa yakalanma riskini arttırdığını gösteren çalışmaların ardından harekete geçen İskoçya, Amerika Birleşik Devletleri'nin ardından bu konuda önlem alan ikinci ülke oldu. 

İskoçya'daki Glasgow Üniversitesi'nin geçtiğimiz ekim ayında yaptığı araştırmaya göre emekli futbolcular, yaşıtları baz alındığında 3 buçuk kat daha fazla demans ya da başka ciddi nörolojik rahatsızlıklara yakalanma riski taşıdığı belirlendi. 

Federasyon sözcüsü, 12 yaşından küçük olan futbolculara idmanda topa kafa vurmayı yasaklamadan önce Glasgow Üniversitesi'nden yetkililerle fikir alışverişinde bulunduklarını söyleyerek, "Verimli bir araştırma yapıldı ve biz de hamlelerimizle bu konuya karşı aktif olarak davranışta bulunmak istedik. Kararın detaylarını yakında açıklayacağız" ifadelerini kullandı. 

Araştırmayı yapan bilim adamlarının etkili bir çalışma yürüttüklerini belirten federasyon sözcüsü, belirli bir yaş grubunda bunu yasaklayarak ileriye dönük elde edilecek sonuçları gözlemleyeceklerini dile getirdi. 

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU