İneklerin duygularını konuşarak birbirleriyle paylaştığı keşfedildi

Akademisyen araştırmayı, sığırlar için "Google translate" diye adlandırdı

(Pikrepo)

Yeni bir araştırmaya göre inekler "möö"leri aracılığıyla birbirlerine nasıl hissettiklerini söylüyor.

Sydney Üniversitesi'nin araştırmasına göre bu hayvanlar bireysel ses özelliklerine sahip, ayrıca duygularına göre ses perdelerini değiştiriyor.

Çalışmanın baş yazarı Alexandra Green şunları söyledi:

İnekler toplu halde yaşayan, sosyal hayvanlardır. Bir anlamda hayatları boyunca bireysel kimliklerini ortaya koymaları hiç de şaşırtıcı değil. (...) İlk defa bu özelliğin kesin bir kanıtına ulaşmak için sesi analiz edebildik.

Çalışma ineklerin sürüyle temasını korumanın yanı sıra heyecan, uyarılma, bağlılık veya sıkıntı ifade etmek için de seslerini kullandığını ortaya koydu.

Araştırdığı hayvanlardan bahseden Green sözlerini şöyle sürdürdü:

Hepsinin çok farklı sesleri var. Sürüye bakmadan bile hangisinin ses çıkardığını, sadece sesine dayanarak, söyleyebiliyorum.

İneklerin "möö"lerini kaydeden ve analiz eden Green "hayvanların belirli bir durumda ne kadar uyarıldığını veya heyecanlandığını değerlendirmek" için ses perdesini kullandı. 

Green, “Aslında her şey duygularıyla ve o an ne hissettikleriyle ilgili" dedi. 

Daha önceki çalışmalar anne ineklerin ve yavrularının böğürtülerindeki özgünlük yoluyla iletişim kurduğunu tespit etmişti.

Öte yandan bu yeni çalışma ineklerin kendi bireysel "möö"lerini hayatları boyunca, kendi aralarında konuşurken bile koruduğunu ortaya koydu. 

Araştırılan hayvanların cinsel açıdan aktif oldukları dönemlerde, yemek beklerken ya da yemekten mahrum kalınca ve gruplarından ayrı tutulduğunda birbirleriyle konuştukları keşfedildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Scientific Reports'ta yayımlanan Sydney Üniversitesi merkezli araştırma kapsamında 333 ineğin seslendirme örnekleri kaydedildi ve incelendi.

Üniversitedeki doçentlerden Cameron Clark, “Ali'nin (Alexandra'nın kısaltması, ç.n.) araştırması gerçekten ilham verici. Sanki inekler için bir Google translate kuruyor" dedi.

Green'e göre araştırması çiftçilerin "sığırlarının duygusal durumuna uygun yaklaşmasını" sağlayacak ve "hayvan refahını geliştirmede" yardımcı olacak.

2018'de yapılan bir araştırmada hayvanların birbiriyle insanlarla benzer şekilde iletişim kurdukları keşfedilmişti. 

Eskiden sırayla konuşmanın insan dilini hayvanların konuşma biçiminden ayıran bir özellik olduğu düşünülüyordu. Ancak söz konusu çalışma bu özelliğin hayvanlar aleminin tamamında var olduğunu tespit etmişti. 

Ajanslardan da yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/science

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU