Portekiz'de sosyalist hükümet, göçmen sayısındaki artışı sevinçle karşıladı

İçişleri Bakanı Portekiz'in daha fazla göçmen çekme yönündeki engelleri "aştığını" söyledi

Portekiz Başbakanı Antonio Costa Lizbon'daki parlamentoda bir tartışma sırasında (REUTERS)

Portekiz tarihinde ilk kez ülkede yaşayan yabancı uyruklu kişi sayısının yarım milyonu geçmesinin ardından Portekiz hükümeti artan göçmen sayısını kutluyor.

Sosyalistlerin liderliğindeki hükümet Portekiz'in daha fazla göçmen çekme yönündeki engelleri "aştığını" söyledi. Hükümet ülkedeki görece düşük doğum oranları ve yaşlanan nüfus sebebiyle göçmenlere ihtiyaç duyulduğunu söylüyor.

İçişleri Bakanı Eduardo Cabrita çarşamba günü parlamentoda yaptığı konuşmada, "İlk veriler beni Portekiz'de ikamet eden yabancı uyruklu kişi sayısının yarım milyonluk sınırının 2019 itibarıyla tarihimizde ilk kez aşıldığını söylemeye teşvik ediyor" dedi. 

Bakan parlamento üyelerine 2019 sonu itibarıyla Portekiz'de yaşayan yabancı uyruklu kişi sayısının 2018 sonundaki 490 bin sayısından 580 bine yükseldiğini söyledi.

Portekiz'de göç konusundaki tartışmalar diğer AB ülkeleriyle, özellikle de hükümetin ülkeye gelen göçü azaltmaya çalıştığı Birleşik Krallık'la tezat oluşturuyor. 

Portekiz, sakinlerinin yüzde 5'inden daha azının yabancı ülkede doğduğu 10 AB ülkesinden biri. Ülke aynı zamanda 2011 ve 2016 arasında küresel finans krizi ve kemer sıkma politikalarının sonucunda yaşadığı yoğun dış göçten muzdaripti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Başbakan António Costa hükümeti 2017'de ülkeye gelen göçü artırmak için yeni yasalar çıkarmış, bu yasalar 2018 sonbaharında yürürlüğe girmişti. 

O dönem Costa, "Daha fazla göçe ihtiyacımız var ve yabancı düşmanı herhangi bir söyleme tahammül göstermeyeceğiz" demişti.

Yasal değişiklikler Portekiz'e mevsimsel iş, geçici iş ve eğitim için gelmeyi kolaylaştırırken kayıt dışı göçmenlerin resmileştirilmesi süreci de modernleştirildi. Vize ve diğer bürokratik işlemler de düzene konup kolaylaştırıldı.

Portekiz hükümeti özellikle de en az üç yıldır ülkeyi terk etmiş olan Portekizli göçmenleri geri çekebilmek için 2023'e kadar gelir vergisinde yüzde 50 indirim yapılacağı sözü verdi. 

Costa'nın Sosyalist Partisi komünistlerden ve radikal soldan gelen fiili destekle bir azınlık hükümetine liderlik ediyor.

Parti 2015'e kıyasla daha yüksek oranda oy ve 22 sandalye daha kazanarak 2019'da tekrar seçilmişti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world/europe

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU